Controlul Finanțelor Publice: Mii de hectare de teren și zeci de imobile aflate în proprietatea statului nu apar în evidența contabilă a ministerelor
-
24 Septembrie 2020 14:29
Mii de hectare de teren și zeci de imobile aflate în proprietatea statului nu apar în evidența contabilă a ministerelor, constată Comisia Parlamentară Control al Finanțelor Publice, după examinarea rapoartelor de audit ale Curții de Conturi efectuate la opt ministere.
Comisia relevă mai multe carențe în administrarea bunurilor, constatate de Curtea de Conturi la Ministerul de Interne, Ministerul Agriculturii, cel al Sănătății, de Externe, Finanțe, Ministerul Justiției și cel al Economiei.
În primul rând este vorba de gestionarea proastă a bunurilor, a terenurilor și altui patrimoniu public, ce rămâne în foarte multe cazuri neevaluat, neînregistrat la valoare sa reală și neluat în evidență, a atenționat președintele comisiei, deputatul Platformei DA, Igor Munteanu, subliniind riscul de devalizare și înstrăinare a proprietății publice.
De asemenea, este neglijată cota statutului în diferite întreprinderi, deși ministerele își delegă reprezentanții, aceștia sunt ineficienți și incapabili să apere cota statului în aceste companii. O altă constatare a Comisiei este încălcarea flagrantă a regulilor procesului bugetar și alocarea de resurse semnificative la discreția unor miniștri, șefi de agenții. Ignorarea legislației care obligă ministerele să instituie serviciile de audit intern este o altă neregulă ce generează politizarea unor decizii în privința achizițiilor publice și a investițiilor capitale. Zeci de obiective finanțate din bugetul de stat rămân nefinalizate, ceea ce duce la degradarea unor imobile, a atenționat președintele Comisiei Control al Finanțelor Publice, Igor Munteanu:
Cel mai des aceasta se exprimă prin neînregistrarea în evidența contabilă a circa 219 terenuri, cu suprafața de aproximativ 8 mii de hectare și a 246 de imobile și 52 de construcții atestate la Ministerul Finanțelor, Ministerul Apărării, Ministerul Agriculturii și Ministerul Justiției. Este un volum extrem de mare de proprietăți care nu au statut cadastral. Neînregistrarea drepturilor patrimoniale a 165 de bunuri imobile și 167 de terenuri cu suprafața totală de 2,8 mii de hectare, aflate în gestiunea Ministerului Apărării a Ministerului Finanțelor și a Ministerului Agriculturii și Mediului.
Unele ministere dețin proprietăți aflate în litigiu în Ucraina, iar statul a pierdut zeci de milioane de lei în urma unor litigii, în 2019 și 2020, a mai afirmat Igor Munteanu.
La Ministerul Agriculturii auditorii au constat subevaluarea cu 373 de milioane de lei a valorii terenurilor gestionate, ca urmare a neevaluării și necontabilizării a 449 loturi de teren cu suprafață de 7,1 mii de hectare. Ca urmare a unor erori contabile, același minister menține în înregistrările sale 92 de loturi de teren, deși acestea demult aparțin unor persoane terțe conform registrului cadastral. Eroarea totală este de 278 milioane de lei. Tot aici nu au fost evaluate și contabilizate 122 de bunuri imobile.
Potrivit lui Igor Munteanu, nu există un sistem eficient de control asupra managementului, ceea ce încalcă grav executarea procesului bugetar. Astfel, la Ministerul Sănătății auditorii publici au constat o alocare de 10 milioane de lei Institutului Oncologic pentru achiziții de echipament medical, care sunt folosite în 2019 pentru o altă destinație și alte alocări de milioane pentru lucrări de reparație fără documente justificative
Comisia a constatat și numeroase cazuri de investiții capitale nevalorificate - construcții strategice care nu au fost puse în funcțiune, după mai mulți ani de la terminarea lucrărilor. Pe de altă parte, se atestă construcții noi cu zeci de milioane de lei, fără documente aferente, planificare și garanție că vor fi duse până la capăt.