Contraofensiva Ucrainei va continua și după apariția vremii nefavorabile, susține șeful serviciului militar de informații de la Kiev

  • 10 Septembrie 2023 16:15
Contraofensiva Ucrainei va continua și după apariția vremii nefavorabile, susține șeful serviciului militar de informații de la Kiev

Contraofensiva Ucrainei împotriva forțelor rusești va continua până la debutul vremii reci și umede de la sfârșitul acestui an, chiar dacă va deveni mai greu de luptat, a declarat sâmbătă șeful serviciului militar de informații (GUR) de la Kiev, Kirilo Budanov, relatează Reuters, citată de News.ro.

Ucraina a lansat în această vară o contraofensivă mult așteptată, care a recucerit peste o duzină de sate din sud și est în decurs de trei luni, dar a fost complicată de câmpurile minate vaste și de forțele rusești puternic consolidate în spatele liniilor de apărare.

„Acțiunile de luptă vor continua într-un fel sau altul. În frig, umezeală și noroi, este mai dificil să lupți. Luptele vor continua. Contraofensiva va continua”, a declarat Budanov.

Comentariile, făcute la o conferință la Kiev găzduită de Fundația Victor Pinciuk, oferă cel mai puternic indiciu de până acum că Ucraina nu intenționează să își oprească ofensiva atunci când vremea se va schimba în cursul acestui an.

Occidentul a furnizat echipamente militare în valoare de miliarde de dolari și a antrenat mii de luptători ucraineni pentru contraofensiva menită să ajute Kievul să încerce să recâștige teritoriul. Însă progresul lent al contraofensivei a stârnit îngrijorări în rândul susținătorilor Kievului că Occidentul ar putea avea dificultăți în a menține amploarea ajutorului militar pentru ca Ucraina să continue să lupte la aceeași intensitate.

Vadim Skibițki, un alt oficial din cadrul agenției de spionaj militar ucrainean, a declarat sâmbătă că Rusia are în prezent 420.000 de militari în interiorul Ucrainei.

Înaintarea în regiunea sud-estică Zaporojie, centrată acum în jurul satelor Robotîne și Verbove, este considerată o parte crucială a unei operațiuni care urmărește să împartă în două forțele de ocupație ale Rusiei în sud, dar rămâne departe de acest obiectiv.

„Contraofensiva noastră se desfășoară în mai multe direcții”, a declarat Budanov, recunoscând că progresul a fost mai lent decât și-ar fi dorit și descriind situația ca fiind dificilă.

În afară de concentrația uriașă de mine rusești, el a menționat și numărul mare de drone rusești „kamikaze” ca fiind un factor cheie ce a încetinit progresul Ucrainei până acum.

Rusia, care și-a lansat invazia la scară largă în Ucraina în februarie 2022, a declarat că actuala contraofensiva ucraineană a eșuat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău