Contractul UE cu AstraZeneca pentru vaccinul anti-COVID-19 ar putea să nu fie reînnoit (ministru francez)

  • 16 Aprilie 2021 13:30
Contractul UE cu AstraZeneca pentru vaccinul anti-COVID-19 ar putea să nu fie reînnoit (ministru francez)

Uniunea Europeană ar putea să nu reînnoiască contractele pentru vaccin anti-COVID-19 cu grupul farmaceutic AstraZeneca, a indicat vineri ministrul francez al industriei Agnes Pannier-Runacher, informează AFP, citată de Agerpres.

''Decizia nu este tranșată'', dar, după hotărârea de miercuri a Danemarcei de a abandona vaccinarea cu serul AstraZeneca, ''există cea mai mare probabilitate'' ca Europa să nu facă noi comenzi, a declarat Pannier-Runacher pentru postul de radio RMC.

''Avem un portofoliu de vaccinuri cu ARN-mesager care funcționează foarte bine și are puține efecte secundare, vom avea noi vaccinuri, dacă totul merge bine, Novavax, Sanofi, care sunt proteine de recombinare ce au rezultate foarte bune, și avem 50 de ani de recul pe acest tip de tehnologie'', a explicat ea.

''Aceste vaccinuri vor sosi în al doilea semestru, așadar vom vedea multe doze pe diferite platforme care permit un răspuns la ansamblul nevoilor'', a continuat ministrul francez.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat în această săptămână că Pfizer-BioNTech s-a dovedit a fi ''un partener fiabil, care și-a onorat angajamentele și a fost reactiv la nevoile noastre'', spre deosebire de vaccinul AstraZeneca, dezvoltat în colaborare cu Universitatea Oxford.

În această săptămână, Danemarca a devenit prima țară europeană care a oprit folosirea vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, în condițiile în care oficialitățile europene investighează informațiile privind formarea cheagurilor de sânge la unii pacienți din Regatul Unit și Uniunea Europeană cărora le-a fost administrat acest ser.

Danemarca își continuă campania de vaccinare doar cu produsele Pfizer/BioNTech și Moderna. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
2,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:92 %
Vint:3,09 m/s
Tue
4
Wed
2
Thu
2
Fri
1
Sat
2
Arhivă Radio Chișinău