Contracție record a economiei germane în trimestrul doi

  • 30 Iulie 2020 13:37
Contracție record a economiei germane în trimestrul doi

Economia germană s-a contractat cu un nivel record de 10,1% în al doilea trimestru, cea mai mare scădere înregistrată vreodată, pe măsură ce cheltuielile gospodăriilor, investițiile în afaceri și exporturile s-au prăbușit din cauza pandemiei, relatează Reuters, citat de Hotnews.ro.

„Acesta a fost cel mai mare declin înregistrat de când au început calculele trimestriale privind evoluția PIB-ului Germaniei în anii 1970”, a anunțat biroul național de statistică, cifrele ajustate sezonier arătând că PIB-ul celei mai mari economii europene s-a contractat cu 11,7% între aprilie și iunie comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, notează sursa citată.

Analiștii intervievați anterior de Reuters se așteptau la o contracție trimestrială de 9% și una de 11,3% ajustată sezonier față de al doilea trimestru al anului trecut.

Economia germană s-a confruntat cu mai multe șocuri cauzate de pandemie: carantina instituită pentru prevenirea răspândirii coronavirusului a paralizat producția în multe sectoare, a afectat semnificativ comerțul și a dus la restrângerea consumului.

Exporturile, deja afectate de tensiunile comerciale și îngrijorările privind Brexit-ul chiar și înainte de pandemie, au fost lovite puternic.

În luna aprilie, la perioada de vârf a restricțiilor, producția industrială a scăzut cu 17,9%, comenzile pentru produse industriale cu 25,8% iar exporturile s-au prăbușit cu 31,1%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău