Continuă discuțiile privind componentele Strategiei de dezvoltare a managementului finanțelor publice pentru anii 2023-2030

  • 16 Octombrie 2023 17:37
Continuă discuțiile privind componentele Strategiei de dezvoltare a managementului finanțelor publice pentru anii 2023-2030

La sfârșitul săptămânii trecute, Ministerul Finanțelor împreună cu Misiunea Înalților Consilieri ai Uniunii Europene a organizat a doua sesiune de discuții publice privind componentele Strategiei de dezvoltare a managementului finanțelor publice pentru anii 2023-2030, în cadrul căreia au fost examinate principalele aspecte ce vizează componenta 4 a Strategiei: Control financiar public intern (CFPI).

În deschiderea evenimentului, secretarul de stat al Ministerului Finanțelor Vladimir Arachelov a menționat că CFPI este o inițiativă esențială pentru consolidarea guvernanței responsabile și eficiente în Republica Moldova, în special, în contextul eforturilor de aderare a Republicii Moldova la UE. „În cadrul Strategiei de management a finanțelor publice 2023 – 2030, controlul financiar public reprezintă un sistem consolidat, aliniat la practicile UE, care garantează un management eficient în sectorul public și funcționează ca un mecanism proactiv, identificând și abordând riscurile înainte ca acestea să se materializeze, protejând astfel integritatea financiară și performanța entităților publice”, a menționat dl Arachelov.

Josip Juric, Manager de Program la Delegația UE în Moldova a subliniat necesitatea de a avea progrese continue în administrația publică, inclusiv în ceea ce privește managementul finanțelor publice, menționând că acest lucru este foarte important pentru Republica Moldova, în calitate de țară candidată la aderarea la UE. Anul acesta, în premieră, Comisia urmează să pregătească un exercițiu privind pachetul de extindere, care va include Republica Moldova, care va evalua progresul sau retragerea acesteia la diferite capitole ale acquis-ului UE.

La rândul său, consilierul de nivel înalt al UE pentru politica vamală și fiscală, Rosario De Blasio a salutat prezența părților interesate, menționând că pentru a avea o finanțare publică realistă și fezabilă, implicarea lor activă în elaborarea ulterioară a documentelor de implementare pe componente și domenii de politică, este crucială.

Panelul de discuții a fost moderat de către secretarul de stat Vladimir Arachelov, care împreună cu Șefa Apartului Curții de Conturi, Ecaterina Paknehad, Josip Juric de la Delegația UE și Cristina Copăceanu, Președinta Asociației Auditorilor Interni au desfășurat discuții asupra persepctivelor de dezvoltare a sistemului de CFPI în contextul de aderare la UE, sinergia între funcțiile principale ale acestuia în corelare cu auditul extern și felul cum societatea civilă poate ajuta la dezvoltarea funcției de audit intern.


Unul din obiectivele Strategiei constă în asigurarea utilizării fondurilor publice conform principiilor de bună guvernare, prin implementarea controlului intern managerial și a auditului intern în entitățile publice pe baza standardelor și bunelor practici UE.


Totodată, în calitate de direcții prioritare documentul prevede: fortificarea mecanismelor de planificare și raportare a activității bazate pe performanță și riscuri; sporirea răspunderii manageriale cu privire la gestionarea fondurilor publice conform principiilor bunei guvernări, prin consolidarea sistemelor de control intern managerial în sectorul public; consolidarea funcției de audit intern la toate nivelurile administrației publice; promovarea și mediatizarea conceptului de control financiar public intern, a rolului și responsabilităților aferente acestuia etc.

 

“Punem o mare valoare pe controalele funcționale, iar făcând referință la Strategia de dezvoltare a managementului finanțelor publice, aici putem regăsi care totuși sunt rezultatele controlului financiar public intern, pe partea ce ține de controlul intern managerial și tot aici, o să observăm că pe termen lung primul indicator, primul rezultat măsurabil care va fi efectuat, va fi numărul opiniilor de audit asupra situațiilor financiare”, a menționat dna Paknehad în intervenția sa.

 

Fluctuația și lipsa personalului este o problemă sesizată în toate rapoartele de evaluare privind controlul financiar public intern, a menționat Cristina Copăceanu, președintă a Asociației Auditorilor Interni, iar o soluție în acest sens ar fi punerea în aplicare a două instrumente importante de acoperire a segmentului de audit public intern în entitățile publice – auditul intern prin asociere și auditul pe bază de contract.

 

Totodată, participanții la discuții au menționat și despre importanța instruirii managerilor în domeniul CIM (control intern managerial), colaborarea autorităților cu asociațiile de profil în domeniul auditului și elaborarea unui Manual operational în domeniul CIM.


Amintim că, prima sesiune din seria discuțiilor publice privind Strategia de dezvoltare a managementului finanțelor publice pentru anii 2023-2030 a fost dedicată componentei nr. 5 - Politici fiscale și vamale și administrarea veniturilor. Sesiunile ce urmează a fi organizate până la sfârșitul anului curent vor acoperi celelalte componente ale Strategiei, și anume: Analiza macroeconomică și cadrul bugetar; Elaborarea și planificarea bugetului; Executarea bugetului, contabilitatea și raportarea; Achiziții Publice și Transparența finanțelor publice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
-5,76
Fum
Umiditate:93 %
Vint:1,03 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău