Consumul de droguri injectabile este în scădere în R.Moldova, dar crește numărul consumatorilor de etnobotanice

  • 01 August 2018 13:44
Consumul de droguri injectabile este în scădere în R.Moldova, dar crește numărul consumatorilor de etnobotanice

Numărul utilizatorilor de droguri injectabile în Moldova este în descreștere în ultimii ani, în schimb se consumă tot mai multe stupefiante sintetice, în special etnobotanice. 80 la sută dintre consumatorii de droguri sunt tineri cu vârste între 18 și 35 de ani, fără studii și neangajați în câmpul muncii. Orașele au în continuare cei mai mulți consumatori de droguri, din simplu motiv că sunt mai populate.

Potrivit unui datelor prezentate în cadrul audierilor publice pe marginea Legii cu privire la circulația substanțelor stupefiante, psihotrope și a precursorilor, citat de sănătateinfo.md, marihuana este cel mai consumat drog în Moldova, fiind urmat de heroină, amfetamină, extasy, droguri sintetice și etnobotanice. grav este că multe dintre drogurile sintetice sunt preparate din medicamente psihotrope eliberate de farmacii, în baza unor rețete false.

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Aliona Serbulenco a menționat că oficial în Republica Moldova sunt aproape 12 mii de consumatori de droguri.

80% dintre consumatori sunt tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani. Indicatorul de consum printre adolescenți este de 0,7%. Majoritatea consumatorilor sunt celibatari, ponderea femeilor printre consumatori este de 7%. Există o tendință de diminuare a utilizatorilor de droguri injectabile, iar 60% din drogurile din Republica Moldova se consumă prin inhalare și fumat

Deși datele sunt încă îngrijorătoare, dinamica consumului de droguri în Moldova este în descreștere.

De exemplu, în 2010, la 100 de mii populație reveneau 36,6 consumatori de droguri, anul trecut acest diminuându-se până la 25,1 la 100 de mii populație.

Ssecretarul Comisiei Naționale Antidrog, Ion Țurcanu, șef al Direcției Antidrog din cadrul Inspectoratului General de Poliție afirmă că în Moldova se consumă droguri provenite din culturi vegetale și etnobotanicele. Deși au fost operate modificări la lege, iar acest tip de droguri a fost interzis, încă există dificultăți în ceea ce privește catalogarea acestora.

Deși se consumă mai puțină heroină clasică, pe piața apar analoage ale acesteia.

Majoritatea consumatorilor de droguri nu sunt nici angajați și nici studenți. Din numărul total dintre cei cercetați penal, 3.436 erau șomeri în momentul comiterii infracțiunii, iar 4.926 de persoane au comis aceste infracțiuni pentru prima dată.

Cocaina, care ajunge în Republica Moldova din America de Sud pe cale maritimă, este un drog scump și neaccesibil pentru consumatori, capturile fiind neesențiale.

Potrivit cercetărilor, aproximativ 4,9% dintre respondenți au menționat că au consumat droguri: marijuana, hașiș, iarbă, în decursul vieții, inclusiv 1,4% în decursul ultimei luni.

Băieții au consumat droguri de 3 ori mai frecvent decât fetele.

Cel mai frecvent, pe parcursul vieții, adolescenții au încercat canabisul, 7,5% - băieți și 2,5% - fete

Rata elevilor care au consumat canabis, cel puțin o dată în viață crește odată cu vârsta.

Astfel, la vârsta de 11 ani au consumat canabis 0,6% dintre copiii intervievați; la vârsta de 13 ani - 1,7%, la15 ani – 5,7% și la 17 ani - 11,3%.

Sursa: sanatate.info

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-5,76
Cer fragmentat
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău