Consumatorul autohton, cumpără salam de lângă WC

  • 30 Aprilie 2015 17:13
Consumatorul autohton, cumpără salam de lângă WC

Atât timp cât oamenii vor procura produse și bunuri din locuri neautorizate și în condiții insalubre, lupta autorităților și a societății civile pentru respectarea drepturilor consumatorilor va fi inutilă.

Consumatorii sunt cei care, în primul rând, nu trebuie să permită încălcarea drepturilor pe care le au, iar când li se vând produse neconforme, trebuie să sesizeze autoritățile sau la ONG-urile specializate. Sugestiile au fost făcute la un club de presă organizat de către Fundația Est-Europeană, transmite IPN.

Sergiu Lelic, șef-adjunct de direcție la Agenția pentru Protecția Consumatorilor, a comunicat că numărul sesizărilor depuse de consumatori este în creștere, ceea ce demonstrează că aceștia devin mai informați și mai activi, dar și faptul că agenții economici comit în continuare încălcări. „E culmea să vedem cum în preajma WC-urilor bio din piața centrală se comercializează salamuri, brânzeturi, fructe și legume. Dar acestea se vând acolo deoarece se găsesc persoane care le cumpără în așa condiții. Atât timp cât consumatorii vor procura din astfel de locuri produse alimentare, lupta noastră nu se va solda cu succes”, a spus Sergiu Lelic.

Angela Chiriac, șefă de direcție în cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, a menționat că experții europeni, care conlucrează cu cei naționali, au rămas stupefiați aflând că inspectorii agenției sunt obligați să notifice cu 5 zile înainte agentul economic că au de gând să efectueze un control. Expertul consideră că această prevedere legală este greșită și exagerată. Dacă e de analizat exclusiv cifrele, se observă o tendință de micșorare a numărului de încălcări. Anul trecut au fost înregistrate 27 de mii de cazuri de neconformități, iar în primele 3 luni ale anului curent numărul este mai mic decât în perioada similară a anului precedent.

Viorel Pârvan, de la Centrul de Asistență a Consumatorilor din regiunea Centru, a menționat că în scurta activitate de un an a celor trei centre în domeniul sanitar și fito-sanitar deschise la Chișinău, Bălți și Cahul în cadrul unui proiect a Fundației Est-Europene, au fost depuse sesizări în baza cărora au fost efectuate peste 350 de analize de laborator. Peste 40% din sesizări s-au referit la comercializarea de produse alterate, iar circa 15% au vizat practici de comercializare incorecte (necorespunderea prețului de la vitrină cu cel din cec). Alte sesizări s-au referit la comercializarea produselor cu termenul de valabilitate expirat. Plângerile pot fi depuse online, pe pagina: www.alegesanatos.md.

Sorin Mereacre, președintele Fundației Est-Europene, a menționat că în Republica Moldova nu sunt laboratoare pentru a testa toate tipurile de produse asupra cărora apar suspiciuni. Acesta a îndemnat autoritățile să se preocupe mai mult de siguranța cetățenilor, fără să aștepte susținerea partenerilor de dezvoltare.

Clubul de presă este parte a proiectului „Armonizarea politicilor în domeniul sanitar ale Republicii Moldova și Georgia cu cele din Uniunea Europeană”, finanțat de UE, Guvernul Suediei și Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei. Prin intermediul acestui proiect Fundația Est – Europeană a creat și administrează rețeaua de trei Centre de Asistență a Consumatorilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:1,03 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău