Consumatorii sunt îndemnați să evite comerțul stradal

  • 23 Iulie 2013 14:14
Consumatorii sunt îndemnați să evite comerțul stradal

Fructele și legumele comercializate în alte locuri decât cele autorizate sunt periculoase pentru sănătate, avertizează Agenția pentru Siguranța Alimentelor.

Aceste produse nu au acte care să confirme calitatea lor, iar consecințele consumării unor alimente cu un conținut prea mare de nitrați sau alte substanțe, pot fi grave. 

În prezent toate produsele care ajung să fie comercializate în piețe sau în magazine au fost testate și sunt produse sigure, potrivit Agenției pentru Siguranța Alimentelor. Agenția nu poartă însă răspunderea pentru comerțul stradal neautorizat, motiv pentru care consumatorii sunt îndemnați să nu procure fructe, legume dar și alte produse alimentare comercializate la colțuri de străzi.

Potrivit specialiștilor, ingerarea unei cantități de nitrați peste limita admisă poate duce la hipertensiune, disfuncții ale sistemului circulator și ale glandelor tiroide, cefalee, intoxicație, cianoză severă, sau chiar  cancer. 

În ultimele două luni Agenția pentru Siguranța Alimentelor a înregistrat din partea agenților economici, aproximativ 2.300 de cereri privind eliberarea de certificate de inofensivitate care se referă la respectarea regulilor de utilizare a produselor de fertilizare și pesticidelor.

Creată la 16 ianuarie 2013 prin decizia Guvernului, Agenția pentru Siguranța Alimentară are misiunea de a monitoriza siguranța alimentelor de la producători până în magazine și unități de alimentație publică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:2,06 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău