Consulul general al României la Bălți, Petrișor Dumitrescu, a participat la Conferința „Cuvântul care ne unește”. Evenimentul a readus în prim-plan limba română și comunitatea de istorie, cultură, civilizație și spiritualitate

  • 01 Mai 2023 15:24
Consulul general al României la Bălți, Petrișor Dumitrescu, a participat la Conferința „Cuvântul care ne unește”. Evenimentul a readus în prim-plan limba română și comunitatea de istorie, cultură, civilizație și spiritualitate

La 28 aprilie a.c., consulul general al României la Bălți Petrișor Dumitrescu a participat la Conferința „Cuvântul care ne unește”, ediția a III-a, organizată de Liga Scriitorilor Români (LSR), Filiala Iași Nord-Est în cooperare cu Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, desfășurată în sala polivalentă a universității.

Conferința științifică a readus în prim-plan limba română și comunitatea de istorie, cultură, civilizație și spiritualitate, cu scopul de a consolida schimbul de experiență și relațiile de pe ambele maluri ale Prutului, iar studenții și elevii prezenți să conștientizeze valorile naționale pentru promovarea întregului potențial de cunoaștere în scopul dezvoltării personale și a comunităților din care fac parte.
 
Evenimentul de înaltă ținută academică, literară și culturală, coordonat și moderat de poeta Veronica Rusu-Bucico, profesoară de limba și literatura română la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din municipiul Bălți, membră a Colegiului Director LSR, a cuprins trecerea în revistă a edițiilor anterioare, prezentare de cărți, reviste de cultură și un program artistic.
 
Au participat Ilie Serediuc, prim-vicepreședintele LSR, Filiala Iași Nord-Est, membru UZPR; conf. univ. dr. Lilia Trinca, decanul Facultății de Litere; conf. univ. dr. Lidia Pădureac, prim-prorector USARB; Anatol Moraru, directorul Colegiului Pedagogic „Ion Creangă” din cadrul USARB, scriitor, publicist, critic literar, membru al USM și USR; cercetător științific, ing. Solo Rotenstain, scriitor, vicepreședinte LSR-FINE, membru al USM și USR; prof. Silvia Hodaș, scriitor, critic literar, președinte LSR, Subfiliala Iași Nord-Est Junior, redactor Revista „Nord-Est Cultural”; interpretul Valentin Uzun; reprezentanți ai Ligii Scriitorilor din România, profesori, studenți și elevi.
 
Comunicările științifice au cuprins date semnificative despre limba română și au fost elogiate valorile noastre comune: „Universitatea dintotdeauna a fost un factor al culturii unde se formează elitele. Unul dintre scopurile universității este de a inocula valorile culturale. În mare parte, invitații noștri sunt oameni de cultură, reprezentanți ai Ligii Scriitorilor din România, în parteneriat cu care organizăm a III-a ediție ai acestei conferințe”, a spus Lilia Trinca, decanul Facultății de Litere, USARB.
 
„Scopul este cel de a uni cugetul românesc printr-un singur gând. Prutul a devenit pentru noi stavilă geografică, doar geografică, iar gândurile și dragostea pentru această limbă frumoasă ne unește. Știm cu toții că suntem un neam” a menționat Veronica Rusu-Bucico, care a recitat din creația proprie „Argument pentru eternitate”.
 
„Zemstva din Bălți a fost prima care a votat Unirea cu România în anul 1918. De aceea, noi zicem că Bălțiul este un loc simbolic, întrucât unirea a început la Bălți”, a subliniat Lidia Pădureac, prim-prorector USARB.
 
Consulul general a adresat un mesaj de salut distinsei audiențe și și-a arătat recunoștința față de eforturile depuse pentru organizarea celor trei ediții. „Avem datoria de a prezenta cu sinceritate tinerilor valorile autentice; de noi depinde cum vom scrie, astăzi, prezentul, fiindcă așa vor scrie generațiile viitoare istoria despre noi.” A adus în prim-plan importanța conștientizării apartenenței la spațiul comun de limbă, istorie, cultură, civilizație și spiritualitate și sprijinul pe care poporul român îl acordă permanent dezvoltării și întăririi parcursului european al Republicii Moldova. Și-a exprimat convingerea că astfel de manifestări vor continua și a dorit mult succes edițiilor viitoare.
 
Conferința „Cuvântul care ne unește” a fost de natură să scoată, încă o dată, în evidență implicarea constantă și profundă în cunoașterea valorilor românești, a realităților și a dramelor care au însoțit parcursul istoric al Republicii Moldova și obligația de a făuri un viitor frumos și prosper generațiilor viitoare, deplin racordat la valorile europene.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:3,09 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău