Consulul general al României la Bălți, Petrișor Dumitrescu, a fost prezent la inaugurarea noului sediu al Muzeului de Istorie și Etnografie

  • 19 Mai 2023 11:05
Consulul general al României la Bălți, Petrișor Dumitrescu, a fost prezent la inaugurarea noului sediu al Muzeului de Istorie și Etnografie

La 18 mai a.c., consulul general al României la Bălți Petrișor Dumitrescu a participat, la invitația Primăriei municipiului Bălți, la ceremonia oficială de inaugurare a noului sediu al Muzeului de Istorie și Etnografie.

La eveniment au mai participat primarul municipiului Bălți, Nicolai Grigorișin, și directorul ADR Nord, Maria Prisăcari, care au prezentat etapele relocării sediului, de la achiziția clădirii care a fost construită în anul 1934 și, în ultima parte, a aparținut Institutului Nistrean de Economie și Drept, renovarea și dotarea cu echipamente video și audio, ecrane interactive, tipografie digitală și tehnologia pentru păstrarea în siguranță a exponatelor.
 
Directorul instituției, Mariana Mihailevschi, a arătat că muzeul cuprinde aproape 36.000 de exponate din diverse epoci, cele mai vechi datând din urmă cu 6.000 de ani, precum vase din cultura Cucuteni -Tripolie, descoperite în municipiul Bălți, în timpul celor mai recente cercetări arheologice realizate în anul 2018, la Bălțiul Nou.
 
Consulul general a transmis salutul cordial al Guvernului României și al Ministerului Afacerilor Externe și în alocuțiunea sa a subliniat: „Astăzi, inaugurarea noului sediu, pe care cu toții îl așteptam, reprezintă un moment de reflecție asupra memoriei, a atitudinii noastre față de lecțiile istoriei și contribuția înaintașilor la dezvoltarea societății. Avem datoria să cunoaștem și să prețuim trecutul pentru a construi un viitor frumos generațiilor viitoare.Vreau să aduc un elogiu întregului colectiv al muzeului pentru bunătatea și calitatea cu care oferă informații tuturor celor interesați și le doresc noi realizări. Așteptăm să vedem aceste minunate exponate și în mediul online, pentru a organiza tururi virtuale, care pot fi văzute din orice parte a lumii.”
 
Cu această ocazie, consulul general a donat muzeului volumul „Cartea Noastră”, ediție anastatică a volumului cu același nume, editat de Societatea Culturală „CARTEA NOASTRĂ” în anul 1936, sub președinția lui Emanoil Cattely, prefectul județului Bălți, și care era oferită tinerilor cu ocazia încheierii cununiei civile, pentru învățarea și sedimentarea limbii române și a mijloacelor de asigurare a prosperității viitoarei familii.
 
Cu ocazia ceremoniei oficiale de inaugurare a noului sediu, după relocare și reconstrucție, în municipiul Bălți, strada Ștefan cel Mare nr. 82, în semn de înaltă prețuire pentru întregul colectiv, un proiect anastatic care ilustrează contribuția noastră, a românilor, la dezvoltarea și prosperitatea acestor planuri minunate și, totodată, reprezintă expresia respectului și a recunoștinței față de înaintașii noștri. 18 Mai 2023”, se arată în dedicația scrisă pe volum de consulul general.
 
Consulatul General al României la Bălți reafirmă sprijinul constant pentru o cooperare benefică între instituțiile de cultură de pe cele două maluri ale Prutului, bazată pe istoria comună și unitatea de limbă, cultură și spiritualitate.
 
România rămâne principalul partener al Republicii Moldova și acordă permanent sprijin pentru identificarea resurselor și implementarea celor mai eficiente măsuri în vederea ridicării calității vieții tuturor cetățenilor.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău