Consulatele României în R. Moldova sunt suplimentate cu personal și își vor spori activitatea

  • 23 Februarie 2022 15:51
Consulatele României în R. Moldova sunt suplimentate cu personal și își vor spori activitatea

Consulatele României din Republica Moldova sunt suplimentate cu personal și își vor spori activitatea pentru a soluționa mai rapid cererile din partea cetățenilor. „În acest scop, sunt planificate măsuri organizatorice, dar și logistice”. Asigurări în acest sens a dat Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României, într-un răspuns la o petiție publică inițiată de o companie juridică din Republica Moldova, se arată într-un comunicat de presă al companiei, transmite IPN.

În răspunsul MAE din România se menționează că, pentru a reduce numărul de cereri nesoluționate, a fost suplimentat temporar numărul de personal al Secției consulare din Chișinău cu specialiști din cadrul Departamentului consular. De asemenea, a fost modificată procedura de eliberare a acordului șefului misiunii diplomatice pentru cei care doresc să depună jurământul de credință la Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC). Astfel, nemaifiind condiționată de numărul locurilor puse la dispoziție de către ANC, misiunea diplomatică a putut elibera acorduri pentru depunerea jurământului într-un regim accelerat.

„Au mai fost operate modificări în aplicația econsulat.ro, prin intermediul căreia sunt procesate serviciile consulare, pentru separarea fluxurilor în funcție de opțiunea privind locul depunerii jurământului”. Depunerea jurământului de credință  se realizează într-o singură vizită la Consulat.

Toate aceste măsuri, potrivit oficialilor, deja au condus la diminuarea numărului de cereri aflate în curs de prevalidare, iar cererile restante vor fi soluționate în ordinea cronologică a transmiterii acestora, în concordanță cu evoluția epidemiologică și cu resursele umane, dar și logistice disponibile.

În același timp, în răspunsul MAE se menționează că nu există posibilitatea legală de a organiza festivitatea de depunere a jurământului de credință în alte spații decât cele ale misiunii diplomatice sau ale consulatelor. Cu referire la solicitarea de a fi permisă depunerea jurământului de credință la Birourile teritoriale ale ANC din Iași, Galați sau Suceava, MAE anunță că subiectul excedează împuternicirile sale, urmând să fie oferit un răspuns în acest sens de către ANC.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:5,66 m/s
Sun
13
Mon
16
Tue
19
Wed
11
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău