Construcția noului sediu al Ambasadei SUA în Republica Moldova va fi declarată de utilitate publică

  • 06 Noiembrie 12:09
Construcția noului sediu al Ambasadei SUA în Republica Moldova va fi declarată de utilitate publică

Guvernul Republicii Moldova planifică instituirea unei Comisii de cercetare prealabilă pentru declararea utilității publice de interes național a lucrărilor de construcție a noului sediu al Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova.

Agenția Proprietății Publice argumentează necesitatea acestei comisii prin faptul că „este necesară o executare cât mai rapidă a obligațiilor Guvernului Republicii Moldova născute din Acordul interguvernamental (cu SUA n.r.)”, pentru a recurge „la procedurile de expropriere, deoarece negocierile directe cu proprietarii construcțiilor de pe terenul cu nr. cadastral 0100208.277 vor dura prea mult”, transmite mold-street.com.

Cine va plăti costul expropierii

Menționăm că, pe terenul menționat de 5,2 hectare, se află runinele fostului Stadion Republican, demolat pe timpul guvernării comuniste, care deși se află în proprietatea statului pe el sunt amplasate construcții în proprietatea persoanelor terțe.

Potrivit proiectului, Comisia se va ocupa de examinarea obiectelor cercetării prealabile și stabilirea existenței elementelor justificative ale interesului național și ar urma să organizeze ședințe de lucru, inclusiv la fața locului.

Dacă se va confirma utilitatea publică, proiectul deschide calea spre exproprierea proprietarilor construcțiilor de pe terenul din strada Tighina, unde este amplasat fostul stadion republican.

Se mai precizează că, „în cazul în care Comisia va constata utilitatea publică a lucrărilor de executare a Acordului interguvernamental, se va purcede la exproprierea proprietarilor construcțiilor de pe teren”.

Amintim că, prin Acordul interguvernamental, pe lângă noul sediu al Ambasadei de la Chișinău, Guvernul Statelor Unite ale Americii s-a obligă să construiască un parc și să renoveze și să repare porțile fostului Stadion Republican.

Totodată, acordul prevede că cheltuielile Guvernului Republicii Moldova privind exproprierea vor fi rambursate de SUA, „în limitele stabilite în art.3 alin.(2) din Acordul interguvernamental”.

O investiție de 250 de milioane de dolari

De notat că Ambasada SUA caută un teren pentru sediu mai bine de 20 de ani. Prima discuție privind acest teren a avut loc în 2008, la scurt timp după demolarea, în 2007, a fostului stadion.

Prima solicitare oficială a Ambasadei SUA de a obține acest teren a fost făcută în 2015 și, de atunci, reprezentanții misiunii diplomatice au negociat cu autoritățile de la Chișinău.

În 2018, majoritatea parlamentară, controlată de liderul de atunci al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, a adoptat o lege, care permitea vânzarea teritoriului fostului Stadion Republican, către SUA.

În decembrie 2020, deputații Partidului Socialiștilor și fracțiunea parlamentară „Pentru Moldova” au abrogat această lege prin vot comun. Totodată, ca soluție de alternativă, autoritățile de atunci au propus terenul pe care cândva s-a aflat o unitate militară din cartierul Buiucani, dar în scurt timp acesta a ajuns în proprietatea unui dezvoltator imobiliar apropiat de Plahotniuc și Ilan Șor.

În iulie 2021, Curtea Constituțională a declarat decizia Parlamentului drept neconstituțională din cauza încălcării procedurii.

În aprilie 2022, prim-ministrul de atunci Natalia Gavrilița și ambasadorul SUA au semnat un memorandum de înțelegere, care implică vânzarea terenului Stadionului Republican pentru construirea unui nou sediu a Ambasadei SUA.

În iulie 2024, Parlamentul a aprobat în lectură finală acordul care prevede vânzarea terenului ex-stadionului republican Guvernului Statelor Unite pentru construirea noului sediu al ambasadei.

Potrivit Acordului, pe terenul din strada Tighina 12 din capitală, unde era situat fostul stadion republican și care are o suprafață de circa 5,2 hectare, va fi construit campusul diplomatic al SUA. Autoritățile americane își asumă să creeze și parcuri sau spații deschise publicului larg, iar investițiile anunțate vor fi de aproximativ 250 de milioane de dolari.

Terenul fostului stadion republican, care se află de 17 ani în paragină și a devenit „adăpost pentru câini vagabonzi și oameni ai străzii”, va fi revitalizat cu susținerea financiară a SUA, urmând a fi restaurate porțile istorice ale fostului stadion, amenajate instalații de artă publică și un nou parc.

Prețul de achiziționare a terenului pentru noul sediu al Ambasadei SUA în Republica Moldova constituie 18 milioane de euro. La fel, SUA va rambursa cheltuieli de până la 7,5 milioane de euro aferente transferului lotului de teren cu posesia vacantă, inclusiv orice plăți legate de expropriere și eliberării acestuia de orice construcții.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
1,07
Cer senin
Umiditate:89 %
Vint:5,66 m/s
Fri
4
Sat
3
Sun
1
Mon
1
Tue
-0
Arhivă Radio Chișinău