Constatările ENEMO privind desfășurarea primului tur al prezidențialelor: acuzații privind cumpărarea alegătorilor, în special a celor din regiunea transnistreană, trezesc îngrijorări

  • 03 Noiembrie 2020 11:52
Constatările ENEMO privind desfășurarea primului tur al prezidențialelor: acuzații privind cumpărarea alegătorilor, în special a celor din regiunea transnistreană, trezesc îngrijorări

Alegerile prezidențiale din 1 noiembrie au fost competitive și s-au desfășurat, în mare parte, în conformitate cu cadrul legal al Republicii Moldova, de o ”manieră relativ profesionistă și eficientă”, constată Misiunea Internațională de Observare a Alegerilor ENEMO. Cu toate acestea, observatorii și-au exprimat îngrijorarea referitor la existența unor presupuse cazuri de corupere a alegătorilor, în special a celor din stânga Nistrului.

Concurenții au avut posibilitatea de a face campanie electorală, în pofida restricțiilor impuse pentru siguranța sănătății publice, iar alegătorilor li s-a oferit o gamă largă de opțiuni. Atmosfera din ziua alegerilor a fost, în general calmă, cu toate acestea, Misiunea și-a exprimat îngrijorarea în privința afirmațiilor privind cumpărarea alegătorilor din stânga Nistrului.

„Atmosfera din ziua alegerilor a fost, în general calmă. Cu toate acestea, au fost acuzații de influențare a alegătorilor, în primul rând în secțiile de votare înființate pentru cei cu reședința în stânga Nistrului, ceea ce reprezintă o îngrijorare. Unele nereguli procedurale au fost observate în ziua alegerilor, dar, per total, nu au afectat legitimitatea procesului.”, a declarat  șeful Misiunii, Dritan Taulla.

Observatorii mai constată că deși cadrul legal oferă condiții pentru desfășurarea alegerilor în mod democratic, conține și unele neclarități.

Campania electorală a fost, în general calmă, dar s-au atestat situații de utilizare a resurselor administrative, presiuni asupra unor angajați să participe la evenimente electorale și implicarea bisericii în alegeri.

Misiunea a mai constatat și eficiența redusă a Consiliului Audiovizualului în contextul monitorizării reflectării de către posturile de televiziune a campaniei.

De asemenea, a fost accentuată lipsa transparenței în privința veniturilor și cheltuielilor concurenților electorali.

Deși au fost luate măsuri anti-epidemiologice în contextul pandemiei de COVID-19, acestea nu întotdeauna au fost respectate, a afirmat expertul ENEMO, Oleg Reut.

„Deși autoritățile electorale au pus la dispoziție măști și dezinfectanți, măsurile de protecție împotriva Covid 19 n-au fost întotdeauna respectate. Pe parcursul zilei, observatorii ENEMO au remarcat cozi la secțiile de votare, iar distanța socială nu a fost respectată nici în afara, nici în interiorul acestora.” a declarat Oleg Reut.

Misiunea ENEMO va monitoriza și turul doi de scrutin, iar un raport final urmează a fi prezentat în decurs de 60 de zile după validarea rezultatelor scrutinului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău