Constatare ANI: Un ales local ar avea o avere nejustificată de peste 650 mii lei

  • 26 Ianuarie 10:18
Constatare ANI: Un ales local ar avea o avere nejustificată de peste 650 mii lei

În urma controlului inițiat în ianuarie 2023, Autoritatea Națională de Integritate a emis un act de constatare privind încălcarea regimului juridic al declarării averii în privința unui ales local.

Inspectorul de integritate a constatat prezența unei diferențe substanțiale și deținerea averii cu caracter  nejustificat în 2018 în valoare totală de 651 179,45 lei între averea dobândită, veniturile obținute și cheltuielile realizate de către subiect și membrii săi de familie.

După rămânerea definitive a actului de constatare, subiectului îi va fi încetat mandatul de ales local, fiind decăzut din dreptul de a exercita o funcție publică sau de demnitate publică cu înscrierea în Registru interdicțiilor. Cauza se va transmite instanței de judecată în vederea confiscării averii nejustificate.

În altă procedură de control în privința unui procuror a fost constatată încălcarea regimului juridic al restricțiilor. Acesta a folosit în Republica Moldova un mijloc de transport care nu îi aparține și este înregistrat în străinătate. În privința subiectului controlului va fi aplicată sancțiunea contravențională.

De asemenea, a fost emis un act de constatare prin care s-a stabilit încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese la un director de instituție. Acesta nu a declarat și nu a soluționat conflictul de interese, angajând pe perioada estivală persoana apropiată – fiica.  Abaterea comisă urmează a fi examinată sub aspect contravențional.

De menționat că, subiecții au dreptul de a contesta actele de constatare, care la moment nu sunt definitive.

Actele de constatare pot fi vizualizate integral pe pagina oficială a ANI, în secțiunea – ANI interactiv, link: https://www.ani.md/ro/acte-constatare

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Wed
15
Thu
15
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău