Constantin I.Nottara (1859 - 1935)

  • 20 Noiembrie 2013 11:19
Constantin I.Nottara (1859 - 1935)

A dominat mișcarea teatrală de la noi vreme de patru decenii.

S-a afirmat în roluri ca Shylock, Hamlet și Lear din teatrul shakespearean, Oedip din Oedip Rege de Sofocle, Ștefan Tipătescu din O scrisoare pierdută, Ion din Năpasta de Ion Luca Caragiale. Actor dar și director de scenă și profesor la Conservatorul dramatic din București, Constantin I.Nottara a fost una dintre personalitățile cele mai de seamă ale teatrului românesc. Marii actori Tony Bulandra, Ion Manolescu, Maria Ventura, Maria Filotti s-au numarat printer elevii săi.

Printre cele mai valororase documente sonore  din Fonoteca de Aur a Radioului se numară cele aproximativ 15 minute cu vocea actorului C.I Nottara, înregistrate pe discuri de ebonită. Ele datează, probabil, din anii de după primul război mondial. Monologul lui Hamlet din actul al treilea al piesei cu același titlu de Shakespeare, un fragment din "Apus de soare" de Delavrancea, monologul lui Horațiu din „Fântâna Blanduziei” de Vasile Alecsandri și poeziile „Vara la țară” de Al. Depărățeanu și „Ucigașul fără voie” de Grigore Alexandrescu sunt singurele "mostre" ale artei interpretative a lui Nottara. Se știe că pe 2 martie 1929, Nottara, aproape septuagenar dar încă în formă a recitat în direct, la microfonul postului de Radio, „Ucigașul fără voie”, „Vara la țară” și o a treia poezie, „Eu poruncesc” de D. Scărlătescu. Primele două poeme au fost înregistrate ulterior pe disc.
 
La "Ascultă Vocea" de astăzi difuzăm un fragment din "Vara la țară" de Al. Depărățeanu în lectura marelui actor C.I.Nottara.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău