Constantin Codreanu cere un acord privind diaspora comună a României și Republicii Moldova

  • 31 Octombrie 2017 15:34
Constantin Codreanu cere un acord privind diaspora comună a României și Republicii Moldova

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, cere Guvernului României să semneze cu Guvernul Republicii Moldova un acord privind diaspora comună a celor două state, transmite TVR Moldova.

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării a declarat de la tribuna Camerei Deputaților următoarele:

"România și Republica Moldova reprezintă în Europa un caz unic de națiune bistatală. Având în comun limba română, cultura, istoria și vocația de viitor, cele două state ale noastre au în prezent, evident, și o diasporă comună. Cei circa 1 milion de cetățeni români din Republica Moldova, ca și cei circa 800 de mii de alți solicitanți ai redobândirii cetățeniei române sau etnicii români care nu fac deocamdată parte din aceste două categorii nu reprezintă în Republica Moldova o diasporă, după cum nici cetățenii Republicii Moldova stabiliți în România nu reprezintă o diasporă, ci doar persoane aparținând celuilalt stat din interiorul spațiului lingvistic, cultural, istoric și spiritual comun. Această situație ne obligă să dezvoltăm o cooperare largă, intensă și eficient destinată comunităților de români din afara spațiului cultural comun. 

La 20 octombrie 2015, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni a semnat la Chișinău un Memorandum de înțelegere cu șeful Biroului Relații cu Diaspora din Cancelaria de Stat a Republicii Moldova, document care a prevăzut interacțiunea la nivelul celor două instituții în vederea realizării unor evenimente și acțiuni comune.
 
Ca document politico-diplomatic cuprinzând expunerea generală a faptelor și argumentelor juridice în domeniu, memorandumul nu comportă efecte juridice. Acesta doar a premers tratativele care ar fi trebuit să se finalizeze cu semnarea unui Acord interguvernamental privind diaspora comună a României și Republicii Moldova. Lipsa unui asemenea acord comportă efecte nefaste în alte state, cum ar fi bunăoară Ucraina sau Federația Rusă, care fragmentează artificial minoritatea noastră înrudită după criterii formale: etnonimul român și infranimul românesc moldovean”.
 
Deputatul Constantin Codreanu i-a cerut Guvernului Tudose discutarea și semnarea cu omologii de la Chișinău a acordului privind diaspora comună a celor două state românești.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău