Constantin Codreanu cere ministerelor de Externe și Apărării de la București să ia atitudine față de vandalizarea monumentului eroilor români de la Olănești

  • 27 Noiembrie 2019 12:26
Constantin Codreanu cere ministerelor de Externe și Apărării de la București să ia atitudine față de vandalizarea monumentului eroilor români de la Olănești

Deputatul în Parlamentul României, Constantin Codreanu​, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a solicitat ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu și ministrului Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, să ia atitudine față de acțiunea de vandalizare a monumentului grănicerului Aurelian Mihăilescu ridicat în Republica Moldova.

La 28 noiembrie, a fost programată inaugurarea monumentului în memoria eroului Aurelian Mihăilescu, eveniment care nu va mai avea loc din cauza faptului că acesta a fost vandalizat prin acoperirea tuturor inscripțiilor și prin distrugerea plăcii de bronz care înfățișa chipul acestuia.

Monumentul ridicat în memoria eroilor căzuți în Primul Război Mondial și a lui Aurelian Mihăilescu, ucis de bolșevici la 10 mai 1923 în timp ce păzea hotarul Nistrului, a fost restabilit la Olănești, raionul Ștefan Vodă, Republica Moldova (fostul județ Cetatea Albă), anul acesta, la inițiativa Asociației MONUMENTUM. Acțiunea s-a realizat în baza Deciziei Consiliului local Olănești, a unei Hotărâri de Guvern, fiind avizat de Comisia Monumentelor de For Public.

Constantin Codreanu menționează că sub incidența „Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind regimul juridic al mormintelor de război românești situate pe teritoriul Republicii Moldova” din 2012 cad toate mormintele și cimitirele eroilor români, monumentele de artă, plăcile, altarele comemorative, mausoleele, osuarele, troițele, crucile, cenotafurile sau orice alte lucrări realizate în memoria ostașilor români pe teritoriul Republicii Moldova.

„Este foarte important ca ministerul Apărării Naționale să intervină, prin Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, având în vedere acest acord, pentru a reabilita monumentul eroului român Aurelian Mihăilescu de la Olănești, vandalizat de persoane necunoscute. Statul român trebuie să aibă o reacție publică, imediată, fie prin Ambasada României de la Chișinău, fie direct, prin Guvernul României, ministerial și să intervină pe lângă instituțiile Republicii Moldova, executând lucrări de reabilitare cât mai rapidă, astfel încât monumentul eroului român Aurelian Mihăilescu să poată fi inaugurat anul acesta”, a declarat deputatul Constantin Codreanu.

Amintim că Aurelian Mihăilescu a luptat în Primul Război Mondial, fiind decorat multiplu de Regele Ferdinand în luptele de la Turtucaia și Mărășești, iar în 1922 s-a căsătorit la Criuleni cu o basarabeancă. În mai 1923 a fost împușcat la datorie, după ce deconspirase o bandă de bolșevici care pregăteau așa-zisa „răscoală de la Tatarbunar” și aduceau clandestin, din URSS, armament în Basarabia. Ulterior, în 1933, grănicerii din Olănești ridicaseră un monument în memoria acestui grănicer, care a fost distrus în 1945, la fel cum s-a întâmplat și cu mormântul căpitanului Aurelian Mihăilescu.

„Sper că autoritățile competente ale statului român vor interveni pe lângă autoritățile Republicii Moldova pentru a identifica și trage la răspundere persoanele care au profanat monumentul eroului român Aurelian Mihăilescu de la Olănești. Este inadmisibil să asistăm neputincioși la asemenea acte de distrugere barbară. Voi cere retragerea cetățeniei române tuturor celor implicați în vandalizare, în cazul în care aceștia o dețin”, a mai transmis Constantin Codreanu​.

Menționăm că și deputatul Octavian Țîcu a solicitat o anchetă penală referitor la acest caz, iar asociația MONUMENTUM a sesizat Procuratura Generală.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău