Consiliul Uniunii Europene și-a reiterat sprijinul pentru aderarea Republicii Moldova la UE
-
18 Decembrie 2024 15:52
Consiliul UE va continua să sprijine consolidarea sectorului și sporirea securității energetice a Republicii Moldova, dar îndeamnă autoritățile trebuie să accelereze proiectele de interconectare electrică pentru a reduce vulnerabilitățile în acest domeniu. Consiliul și-a reiterat sprijinul pentru aderarea Republicii Moldova la UE, în „concluziile” în privind extinderea UE, adoptate ieri, 17 decembrie, de miniștrii europeni de Externe, reuniți la Bruxelles. Președinta Maia Sandu a reafirmat într-un mesaj angajamentul și determinarea Chișinăului în reformarea și avansarea Republicii Moldova spre integrarea europeană, transmite Radio Chișinău.
În documentul Consiliului UE, ce detaliază concluzii și recomandări pentru fiecare stat în parte, cuprins în strategia de extindere a Uniunii, este apreciat angajamentul Chișinăului în procesul de reformă și este reconfirmat sprijinul ferm al Uniunii Europene pentru aderarea Republicii Moldova la UE.
Consiliul salută deschiderea oficială a negocierilor de aderare cu Moldova în iunie 2024 și progresele semnificative înregistrate în procesul de reformă în ultimul an, în ciuda provocărilor majore cauzate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și a atacurilor hibride împotriva Moldovei.
Consiliul salută rezultatele alegerilor prezidențiale și referendumului pro-european în ciuda interferențelor și implicării directe a Federației Ruse în procesele electorale.
Una din concluziile importante se referă la consolidarea sectorului energetic al Republicii Moldova. Astfel Consiliul salută progresele constante ale țării noastre pentru a-și spori securitatea energetică.
„UE este pregătită să continue să sprijine acest sector, iar Republica Moldova trebuie să accelereze în continuare proiectele de infrastructură legate de interconectările electrice pentru a reduce vulnerabilitățile”, se precizează în document.
Republica Moldova ar trebui să continue avansarea reformei cuprinzătoare a justiției, inclusiv procesul de evaluare a integrității și să continue lupta împotriva corupției, concentrându-se pe consolidarea instituțiilor relevante și pe construirea unui istoric solid de anchete și condamnări, inclusiv în cazurile de corupție la nivel înalt. Consiliul salută abordarea sistemică a Republicii Moldova în procesul de deoligarhizare și încurajează implementarea continuă a planului de acțiune aferent.
Într-un mesaj postat pe rețeaua X, președinta Maia Sandu salută aprecierile și sprijinul reiterat de Consiliul European.
„Rămânem ferm angajați pe drumul nostru de aderare la UE, continuând reforma justiției, lupta împotriva corupției și consolidarea securității energetice. Împreună, construim un viitor european”, a scris șefa statului.
Marți, Consiliul Uniunii Europene și-a definit poziția de negociere cu privire la Facilitatea de reformă și creștere economică pentru Republica Moldova, în valoare de 1,8 miliarde de euro. Acum urmează ca Președinția Consiliului să înceapă negocierile cu Parlamentul European, a anunțat Comisia Europeană într-un comunicat. Facilitatea acoperă perioada 2025-2027. Se așteaptă ca UE să ofere Republicii Moldova până la 285 de milioane de euro sub formă de granturi și 1,5 miliarde de euro în împrumuturi la o rată de rambursare foarte scăzută. Planul de Creștere pentru Republica Moldova în valoare totală de 1,8 miliarde de euro, cel mai mare din istoria țării noastre, a fost anunțat de președinta Comisiei Europene cu ocazia vizitei sale la Chișinău, în luna octombrie.