Consiliul UE consideră că noua strategie forestieră europeană trebuie să includă o dimensiune internațională menită să reducă defrișările la nivel mondial
-
15 Noiembrie 2021 16:18
În concluziile Consiliului UE adoptate în cadrul reuniunii de luni privind agricultura și pescuitul, miniștrii au salutat noua strategie forestieră a Uniunii și au evidențiat rolul esențial al pădurilor pentru sănătatea umană, sănătatea animalelor și pentru un mediu natural sănătos în cadrul abordării “O singură sănătate”, informează comunicatul oficial.
Miniștrii agriculturii din UE au convenit, de asemenea, că silvicultura poate juca un rol esențial în tranziția Uniunii Europene către o bioeconomie circulară ecologică, neutră din punctul de vedere al climei și competitivă și au subliniat importanța cooperării și a unui dialog constructiv între statele membre, Comisie, părțile interesate și societatea civilă, scrie CaleaEuropeana.ro.
Cu toate acestea, concluziile Consiliului UE au evidențiat necesitatea unui echilibru între aspectele de mediu și cele sociale și economice și au subliniat importanța respectării și menținerii diversității pădurilor și a practicilor de gestionare a pădurilor în diferite state membre și regiuni.
„Fiind una dintre cele mai dens împădurite țări din Europa, Slovenia a apreciat întotdeauna importanța gestionării durabile a pădurilor. Concluziile Consiliului reflectă necesitatea ca toate părțile interesate să colaboreze și să adopte o abordare echilibrată pentru a face față provocărilor fără precedent cu care se confruntă pădurile noastre, protejând în același timp comunitățile ale căror mijloace de trai depind de resursele forestiere”, a transmis Jože Podgoršek, ministrul sloven al agriculturii.
În plus, țările membre și-au exprimat îndoiala cu privire la elaborarea planurilor strategice naționale pentru silvicultură și au încurajat utilizarea proceselor internaționale existente de monitorizare și raportare. În cele din urmă, miniștrii au fost de părere că o nouă strategie forestieră a UE ar trebui să includă o dimensiune internațională menită să reducă defrișările la nivel mondial.
Comisia Europeană a luat deja decizii pentru a proteja și reface pădurile din Uniunea Europeană, stabilind prin strategia lansată la mijlocul lunii iulie o serie de măsuri pentru atingerea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55 % până în 2030 și a neutralității climatice în UE până în 2050.
Recent, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat în cadrul celei de-a 26-a Conferințe a părților la schimbările climatice (COP26) de la Glasgow, un miliard de euro reprezentând contribuția Uniunii Europene la angajamentul de finanțare a pădurilor la nivel mondial.