Consiliul Superior al Procurorilor are un nou președinte. Care sunt prioritățile Angelei Motuzoc

  • 10 Ianuarie 2018 14:30
0%
00:00:00
00:00:00

Consiliul Superior al Procurorilor, în noua sa componență, și-a ales miercuri, 10 ianuarie, președintele. Este vorba despre Angela Motuzoc, detașată din funcția de adjunct al procurorului-șef al municipiului Chișinău. La această funcție au aspirat doi candidați, iar câștigătoarea a declarat că printre primele sale obiective se numără consolidarea imaginii procuraturii, precum și alegerea aparatului CSP, în conformitate cu noua Lege a procuraturii. 

Noua șefă a Consiliului Superior al Procurorilor, Angela Motuzoc, a fost aleasă prin vot secret de către 9 dintre cei 10 membri ai CSP prezenți la ședință, pentru un mandat de patru ani. Contracandidatul, Adrian Bordianu, procuror-șef al Procuraturii Criuleni, a primit un singur vot.

Angela Motuzoc a declarat că printre prioritățile sale se numără consolidarea imaginii procuraturii, inclusiv lansarea unei pagini web a Consiliului, pentru mai multă transparență în activitatea acestui for, precum și angajarea personalului în cadrul CSP.

„Este primul Consiliul care va activa în condițiile noii Legi cu privire la procuratură, este deja aprobat bugetul prin Legea bugetului pentru anul acesta. În următoarele zile, săptămâni, noi vom purcede la alegerea staff-ului, aparatului CSP.”

Anterior, funcția de președinte al CSP a fost deținută de Mircea Roșioru, al cărui mandat a expirat la sfârșitul anului trecut.

Actuala componență a CSP a fost aleasă în conformitate cu noua Lege a procuraturii care oferă Consiliului competențe mai largi, astfel încât responsabilitatea președintelui devine una mai mare, a subliniat Ion Guzun, consilier juridic în cadrul Centrului de Resurse Juridice.

Competențe CSP s-au lărgit foarte mult, în materie de asigurare a independenței procurorilor, a carierei procurorilor, și sperăm foarte mult că activitatea actualei componențe în baza noii legi, dar și a șefului CSP, să dea o nouă dimensiune activității Consiliului.”

Consiliul Superior al Procurorilor este format din 12 membri, inclusiv procurorul general, procurorul – șef al Procuraturii UTA Găgăuzia, președintele CSM și ministrul Justiției, care sunt membri din oficiu, cinci membri aleși de Adunarea Generală a Procurorilor din rândul procurorilor, care sunt detașați din funcții,  și trei membri aleși prin concurs, din rândul societății civile.

Membrii CSP din rândul procurorilor au fost aleși în toamna anului trecut, fiind prima componență desemnată în baza noii Legi cu privire la procuratură. În componența CSP urmează să mai fie ales un reprezentat al societății civile numit de președinție.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,18
Câțiva nori
Umiditate:98 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău