Consiliul pentru transport, telecomunicații și energetică a Uniunii Europene și Comisia Europeană a recunoscut că situația energetică în Republica Moldova este gravă

  • 26 Octombrie 2022 11:46
Consiliul pentru transport, telecomunicații și energetică a Uniunii Europene și Comisia Europeană a recunoscut că situația energetică în Republica Moldova este gravă

Consiliul pentru transport, telecomunicații și energetică a Uniunii Europene și Comisia Europeană a recunoscut că situația energetică în Republica Moldova este gravă. Problema nu este doar în găsirea surselor alternative de energie pentru Republica Moldova, dar și de finanțare, iar în acest sens se caută suport din partea UE, transmite Radio Chișinău.

Situația din R. Moldova arată clar cum Rusia a transformat energia în armă, a atenționat comisarul european pentru energie Kadri Simson, într-o conferință de presă. Suspendarea forțată a exporturilor de energie electrică ale Ucrainei este o problemă majoră pentru Rep. Moldova, a constatat  Kadri Simson.

 „În Moldova, situația este din ce în ce mai dificilă, întrucât Moldova se bazează pe Ucraina pentru 30% din importurile sale de energie electrică, iar suspendarea forțată a exporturilor de energie electrică ale Ucrainei este, de asemenea, o problemă majoră pentru Rep. Moldova. Așadar, Moldova a fost informată săptămâna trecută că fluxurile de gaze de la Gazprom vor fi reduse în continuare, la fel ca și furnizarea de energie electrică din Transnistriei.  Este un alt exemplu clar al modului în care Rusia a transformat energia în armă.”, a constatat Kadri Simson.

Ucraina și Moldova sunt într-o situație foarte dificilă și este vitală implicarea UE de urgență până la începerea iernii,  a subliniat Kadri Simson:

Moldova a primit o aprovizionare alternativă din România, dar nu este suficientă. Lucrăm cu comunitatea energetică pentru a ne asigura că Moldova este capabilă să importe gaze naturale din alte surse alternative decât Transnistria. Dar provocarea nu constă numai în obținerea unei oferte alternative, găsirea de finanțare este și o provocare. Prin urmare, căutăm modalități de a crește sprijinul UE”, a mai menționat Kadri Simson.

Moldova are un deficit de gaze și energie electrică, după ce Rusia a redus volumul de gaze la 5,7 milioane de metri cubi pe zi. Din această cauză Centrala electrică de la Cuciurgan nu este capabilă să livreze întregul necesar de energie electrică în dreapta Nistrului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:5,66 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
12
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău