Consiliul pentru Stabilitate Financiară: Telemunca deschide noi posibilități pentru atacurile cibernetice

  • 13 Iulie 2021 14:10
Consiliul pentru Stabilitate Financiară: Telemunca deschide noi posibilități pentru atacurile cibernetice

Companiile din sectorul financiar ar putea fi nevoite să își consolideze sistemele de apărare în contextul creșterii explozive a atacurilor cibernetice, după ce angajații au început să lucreze de acasă, a apreciat marți Consiliul pentru Stabilitate Financiară (FSB), transmite Reuters.

FSB, un organism care se ocupă de reglementare financiară pentru economiile din G20, a subliniat că munca de acasă, introdusă după ce economiile au intrat în carantină pentru a combate pandemia de COVID-19, deschide noi posibilități pentru atacurile cibernetice. În plus, munca de acasă ar urma să continue să fie prezentă, sub o formă sau alta, pentru întreaga industrie a serviciilor financiare și dincolo.

"Majoritatea sistemelor cibernetice nu au fost concepute pentru un regim în care munca de la distanță va fi unul aproape universal iar pirații cibernetice pot exploata această situație", susține FSB într-un raport pregătit pentru reuniunea miniștrilor de Finanțe și guvernatorilor băncilor centrale din G20. Acest raport este primul care regrupează lecțiile trase de pe urma impactului pandemiei de Covid asupra stabilității financiare.

COVID-19 a fost primul test major al noilor norme financiare mai stricte introduse după criza financiară din 2008 și cele mai multe părți ale sistemului s-au comportat bine, susține FSB.

În prezent restricțiile sunt relansate dar firmele din sectorul financiar au spus angajaților că li se va permite să lucreze de acasă timp de mai multe zile pe săptămână, iar restul programului de la birou.

Potrivit FSB, numărul atacurilor cibernetice de tip phishing, malware și ransomware a crescut de la mai puțin de 5.000 pe săptămână în luna februarie 2020 la peste 200.000 pe săptămână la finele lunii aprilie 2021.

"În general, instituțiile financiare au fost rezistente dar trebuie să analizeze posibile ajustări ale procedurilor de management al riscurilor cibernetice, raportarea incidentelor cibernetice, activitățile de răspuns și recuperare precum și managementul unor furnizori de servicii vitale, cum sunt de exemplu serviciile cloud", susține FSB.

Prezidat de vicepreședintele Fed, Randal Quarles, Consiliul pentru Stabilitate Financiară (FSB) include reprezentanți ai organismelor de reglementare și băncilor centrale din marile centre financiare ale lumii. În luna octombrie, FSB urmează să publice un raport final în care va detalia următorii pași.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău