Consiliul Popular Rus, prezidat de Patriarhului Kirill, afirmă că invazia din Ucraina este un “Război Sfânt”. Susținerea invaziei de către Patriarhia Rusă a făcut ca biserici din R. Moldova să adere la Mitropolia Basarabiei

  • 28 Martie 17:22
Consiliul Popular Rus, prezidat de Patriarhului Kirill, afirmă că invazia din Ucraina este un “Război Sfânt”. Susținerea invaziei de către Patriarhia Rusă a făcut ca biserici din R. Moldova să adere la Mitropolia Basarabiei

Participanții la Consiliul Popular Rus, prezidat de Patriarhul Kirill al Moscovei și al întregii Rusi, au adoptat un „mandat” în care au descris invazia rusă în Ucraina drept un “război sfânt”, în care Moscova apără lumea de „Occidentul care a căzut în satanism”, scrie BBC. În context, unul dintre motivele pentru care biserici din Republica Moldova renunță la subordonarea canonică față de Patriarhia Rusă și trec la Patrirahia Română este tocmai susținerea războiului din Ucraina.

Consiliul, care a avut loc pe 27 martie în Catedrala lui Hristos Mântuitorul din Moscova, a numit „operațiunea militară specială” (așa cum autoritățile și propagandiștii ruși descriu războiul din Ucraina) „o nouă etapă în lupta de eliberare națională a poporului rus împotriva regimului criminal de la Kiev și a Occidentului colectiv din spatele acestuia, care se desfășoară pe pământurile din sud-vestul Rusiei din 2014”.

“Din punct de vedere spiritual și moral, o operațiune militară specială este un Război Sfânt, în care Rusia și poporul său, apărând spațiul spiritual unic al Sfintei Rusii, (…) protejând lumea de asaltul globalismului și de victoria Occidentului, căzut în satanism”, se arată în document.

Documentul mai prevede că „după finalizarea Districtului Militar de Nord-Est, întregul teritoriu al Ucrainei moderne ar trebui să intre în zona de influență exclusivă a Rusiei”:

„Trebuie exclusă complet posibilitatea existenței pe acest teritoriu a unui regim politic rusofob ostil Rusiei și poporului său, precum și a unui regim politic controlat de un centru extern ostil Rusiei”.

Dacă la începutul invaziei ruse în Ucraina declarațiile Bisericii Ortodoxe conțineau apeluri la pace, treptat, discursurile patriarhului Kirill au devenit din ce în ce mai agresive.

La începutul anului 2023, Patriarhul Kirill a ținut un discurs în care a cerut clerului și laicilor Bisericii Ortodoxe Ruse să ajute mai activ soldații ruși care participă la războiul împotriva Ucrainei.

În primăvara anului trecut, patriarhul a introdus o nouă funcție – cea de preot militar șef „în zona Districtului Militar Nord”, scrie G4Media.

În contextul susținerii declarate pentru războiul din Ucraina de către Patriarhia Rusă, tot mai multe biserici din R. Moldova au aderat la Mitropolia Basarabiei, subordonată canonic Patriarhiei Române.

„Nedorind să fie parte a bisericii care susține deschis războiul în țara vecină, enoriașii Comunității Religioase Parohia cu Hramul ”Adormirea Maicii Domnului” din cadrul Bisericii Ortodoxe din Moldova cu sediul în satul Răuțel, Fălești a decis să se alăture Mitropoliei Basarabiei,” au declarat reprezentanți ai Primăriei Răuțel.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău