Consiliul ONU: Secretarul de stat din Republica Moldova a raportat situația îngrijorătoare privind drepturile omului în regiunea transnistreană

  • 27 Februarie 13:38
Consiliul ONU: Secretarul de stat din Republica Moldova a raportat situația îngrijorătoare privind drepturile omului în regiunea transnistreană

Secretarul de stat Vladimir Cuc a participat la reuniunea segmentului de nivel înalt al celei de-a 55-a sesiuni a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, care se desfășoară la Geneva, în perioada 26-28 februarie, transmite Radio Chișinău.

În intervenția sa, secretarul de stat a vorbit despre drepturile omului din regiunea transnistreană, dar s-a referit și la războiul din Ucraina, a informat Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova.

Astfel, Vladimir Cuc a reiterat „îngrijorările în legătură cu situația drepturilor omului în regiunea transnistreană, în mod special restricționarea libertății de exprimare”.

Diplomatul a subliniat că autoritățile monitorizează atent situația școlilor cu predare în grafie latină. În context, a fost făcut apel către autoritățile ruse de a executa hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului în cauzele provenite din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Vladimir Cuc a menționat că autoritățile Republicii Moldova „vor continua să implementeze angajamentele în domeniul drepturilor omului, un pilon important al procesului de aderare la UE”. Politicile Guvernului în acest sens vor fi prezentate în următoarea ediție a Planului Național de Acțiuni în domeniul Drepturilor Omului, aflat la etapa finală de coordonare.

În discursul său, Vladimir Cuc s-a mai referit și la războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, care deja de doi ani are consecințe dramatice pentru poporul ucrainean.

Secretarul de stat a menționat că Republica Moldova „continuă să fie solidară cu Ucraina oferind ajutor umanitar, politic și diplomatic țării vecine, precum și oferă adăpost refugiaților ucraineni”.

Oficialul a ținut să remarce faptul că Republica Moldova participă la eforturile internaționale de creare a mecanismelor de tragere la răspundere a celor implicați în săvârșirea crimelor de război.

Precizăm că, segmentul de nivel înalt al sesiunii a 55-a a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului se desfășoară  în perioada 26-28 februarie curent, întrunind la Geneva oficiali din întreaga lume, printre care Secretarul General ONU António Guterres, Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului Volker Turk, miniștri de externe, și înalți demnitari de stat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:5,14 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău