Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, reuniunea specială pentru „crimele de război comise de Rusia”
-
09 Mai 2022 20:12
Consiliul ONU pentru Drepturile Omului va organiza o sesiune specială în această săptămână, ca răspuns la „crimele de război comise de Rusia” în Ucraina, inclusiv după rapoartele despre victimele în masă din Mariupol, relatează AFP și Reuters, citate de HotNews.ro.
Diplomații au declarat pentru Reuters că întâlnirea, care va avea loc joi, ar putea include o rezoluție prin care nou formata Comisie de anchetă asupra războiului ar putea prezenta un raport detaliat consiliului la sfârșitul acestui an,transmite sursa citată.
Printre cele cel puțin 55 de țări semnatare ale unei scrisori prin care se solicita întâlnirea s-au numărat Germania, Marea Britanie, Turcia și Statele Unite.
Diplomații care susțin Ucraina au spus că expresia solidarității este importantă pe fondul temerilor că atacurile rusești s-ar putea intensifica, în timp ce Moscova marchează aniversarea victoriei Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.
„Situația actuală necesită atenția urgentă a consiliului, având în vedere rapoartele recente de crime de război și încălcări la scară largă în orașul Bucha și alte zone eliberate ale țării și rapoartele în curs privind victime în masă în orașul Mariupol”, a scris ambasadorul Ucrainei la ONU, Yevheniia Filipenko, în scrisoarea către președintele consiliului din data 9 mai și văzută de Reuters.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului ONU pentru Drepturile Omului al ONU, Rolando Gomez, a declarat pentru Reuters că întâlnirea va avea loc joi.
Un purtător de cuvânt al misiunii Rusiei la Geneva nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.
Rusia neagă că a vizat civili și numește acțiunile sale în Ucraina o „operațiune specială” pentru a dezarma Ucraina și a o proteja de fasciști. Ucraina și Occidentul spun că acuzația privind fascismul este fără temei și că războiul este un act de agresiune neprovocat.
Rusia a fost suspendată luna trecută din Consiliul pentru Drepturile Omului, unde a fost unul dintre cei 47 de membri cu drept de vot, ceea ce făcut ca Moscova să decidă să iasă din acest organism.
În teorie, rușii ar putea trimite în continuare un reprezentant la reuniunea de la Geneva și li s-ar permite să răspundă ca țară în cauză, conform regulilor consiliului.