Consiliul Național al Românilor din Ucraina – declarație de susținere a comunității românești din sudul Basarabiei

  • 19 Decembrie 2019 08:35
Consiliul Național al Românilor din Ucraina – declarație de susținere a comunității românești din sudul Basarabiei

Consiliul Național al Românilor din Ucraina salută și aderă la scrisoarea deschisă a mediului asociativ românesc din sudul Basarabiei, în care conducerii statului ucrainean îi este solicitată să nu permită trecerea școlilor cu predare „în limba moldovenească” din anul 2020 la procesul de învățământ în limba ucraineană, notează Agenția BucPress.

„Salutăm deciziile colectivelor pedagogice ale unor școli din regiunea Odesa de a solicita Președintelui Ucrainei, Primului Ministru și miniștrilor de Externe și al Educației trecerea claselor cu predare în limba „moldovenească” la procesul de învățământ în limba română, conform programei de învățământ aplicată de Ministerul Educației și Științei din Ucraina în regiunile Transcarpatică și Cernăuți”, potrivit declarației adoptate în data de 18 decembrie la ședința ordinară a Consiliului Național al Românilor din Ucraina.

De precizat că pe parcursul a trei zile, între 16 și 18 decembrie 2019, 4 școli din regiunea Odesa au aderat la Scrisoarea mediului asociativ românesc din sudul Basarabiei. Cea de-a patra instituție școlară din Sudul Basarabiei, care solicită renunțarea la glotonimul „limbă moldovenească” și unificarea programei de învățământ pentru școlile ”moldovenești” din regiunea Odesa cu cea a școlilor cu predare în limba română din regiunile Transcarpatică și Cernăuți este școala din Frumușica Veche. În dimineața zilei de 18 decembrie confirmarea a venit și din partea colectivului pedagogic din Borisovka, raionul Tatarbunar.

Consiliul Național al Românilor din Ucraina a mai a examinat în cadrul ședinței o serie de probleme cu care se confruntă comunitatea românească și căile lor de rezolvare, potrivit BucPress.

or. Cernăuți

18 decembrie 2019

DECLARAȚIE

Consiliul Național al Românilor din Ucraina salută și aderă la scrisoarea deschisă a mediului asociativ românesc din sudul Basarabiei, în care conducerii statului ucrainean îi este solicitată să nu permită trecerea școlilor cu predare „în limba moldovenească” din anul 2020 la procesul de învățământ în limba ucraineană. Susținem ideea că trebuie demarată de urgență procedura de unificare a celor două programe școlare existente pentru școlile cu predare în limba română și, respectiv, pentru cele cu predare în limba „moldovenească”, prin renunțarea la glotonimul „limbă moldovenească” în școlile din regiunea Odesa.

De asemenea, salutăm deciziile colectivelor pedagogice ale unor școli din regiunea Odesa de a solicita Președintelui Ucrainei, Primului Ministrului și miniștrilor de Externe și al Educației trecerea claselor cu predare în limba „moldovenească” la procesul de învățământ în limba română, conform programei de învățământ aplicată de Ministerul Educației și Științei din Ucraina în regiunile Transcarpatică și Cernăuți.

Declarația a fost adoptată de Consiliul Național al Românilor din Ucraina cu luarea în calcul a opiniilor asociațiilor românești din regiunea Odesa, care fac parte din Consiliu și a opiniilor Ambasadorului Ucrainei în România, Oleksandr Bankov, care  a comunicat pentru presa de la București că „nu există limbă moldovenească”, fiind vorba de o împărțire politică „moștenită de la Uniunea Sovietică”.

Consiliul Național al Românilor din Ucraina

 Sursa:bucpress.eu

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău