Consiliul JAI decide azi dacă România îndeplinește condițiile pentru a adera la spațiul Schengen terestru

  • 10 Octombrie 09:07
Consiliul JAI decide azi dacă România îndeplinește condițiile pentru a adera la spațiul Schengen terestru

Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene discută joi situația actuală a aplicării obligațiilor și cerințelor (acquis-ului) pentru aderarea integrală la spațiul Schengen de către România și Bulgaria. Cele două țări au intrat efectiv în Schengen cu frontierele aeriene și maritime din 31 martie 2024, în urma unei decizii luate în Consiliul JAI la finalul anului 2023.

În ședința de joi nu este așteptat un vot decisiv privind eventuala aderare a României la spațiul Schengen și cu frontierele terestre. Miniștrii de interne din țările UE vor analiza doar modul în care țara noastră, alături de Bulgaria, a aplicat efectiv acquis-ul Schengen, scrie Digi24.

„Miniștrii vor face un bilanț al situației generale a spațiului Schengen. Comisia va prezenta Barometrul Schengen, un raport bianual care analizează evoluțiile înregistrate, precum și amenințările și evoluțiile emergente din spațiul Schengen. Miniștrii vor desfășura un schimb de opinii cu privire la punerea în aplicare a priorităților ciclului anual al Consiliului Schengen. Discuția se va axa pe prioritatea legată de creșterea rezilienței frontierelor noastre externe. Președinția va prezenta de asemenea situația actuală a aplicării integrale a acquis-ului Schengen în Bulgaria și România. La 30 decembrie 2023, Consiliul a decis să elimine controalele de la frontierele aeriene și maritime cu Bulgaria și România. Pentru a se stabili data eliminării controalelor la frontierele terestre interne cu Bulgaria și România este nevoie de o altă decizie a Consiliului”,  se arată într-un comunicat.

„Dezbatere importantă”

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat luni la Strasbourg, în plenul Parlamentului European, că mesajul ei la Consiliul Justiție și Afaceri Interne de joi din Luxemburg va fi că România și Bulgaria trebuie să adere la spațiul Schengen cu frontierele terestre până la sfârșitul anului.

„Este cea mai mare zonă de circulație din lume. 450 de milioane de oameni din 29 de țări pot circula liber prin Europa. Aproape 30% din populația Europei trăiește într-o zonă de frontieră. 50 de milioane de oameni trăiesc direct lângă o frontieră internă. Vă mulțumesc că ați pus pe ordinea de zi o dezbatere atât de importantă”,  le-a spus comisarul european de interne eurodeputaților.

Vetou-ul Austriei

Pentru a se stabili data eliminării controalelor la frontierele terestre interne cu Bulgaria și România este nevoie de o altă decizie a Consiliului.

Cel mai probabil cu acest prilej va avea loc o trecere în revistă a situației la zi în ceea ce privește posibilitatea aderării la Schengen cu frontierele terestre a României și Bulgariei, întrucât până în prezent nu au apărut în spațiul public semne din partea Austriei că ar fi gata să susțină o decizie politică în acest sens. Totuși, mai mulți oficiali români și bulgari au declarat că speră că România și Bulgaria vor obține o decizie privind aderarea integrală la spațiul liber de circulație până la sfârșitul acestui an.

La 30 decembrie 2023, Consiliul a decis să elimine controalele de la frontierele aeriene și maritime cu Bulgaria și România.

Ultimul Consiliu JAI din 2024 va avea loc Bruxelles în prima parte a lunii decembrie, dar o decizie privind aderarea cu frontierele terestre la spațiul Schengen a României și Bulgariei se poate lua în orice format, după cum a dovedit-o primul pas făcut pe 30 decembrie 2023, aprobat în scris de statele membre cu puțin timp înainte de sfârșitul anului. România a intrat efectiv în Schengen cu frontierele aeriene și maritime din 31 martie 2024.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
17,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
20
Sat
14
Sun
12
Mon
13
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău