Consiliul Europei solicită Turciei să retragă amendamentul la Codul Penal privind „dezinformarea''

  • 08 Octombrie 2022 18:38
Consiliul Europei solicită Turciei să retragă amendamentul la Codul Penal privind „dezinformarea''

Consiliul Europei a solicitat Turciei să retragă un amendament la Codul Penal care prevede pedepse de până la trei ani de închisoare pentru diseminarea publică de "informații false sau înșelătoare" în Turcia și pierderea legitimației de presă pentru jurnaliștii găsiți vinovați de această infracțiune, transmite AFP și EFE.

În acest sens, se remarcă faptul că noțiunea de "diseminare publică" este "foarte amplă și se poate aplica unei game largi de evenimente", de la luarea de cuvânt la o conferință până la transmiterea sau aprecierea unei postări pe rețelele de socializare.

De asemenea, reamintește că manualul UNESCO privind știrile false face distincție între diferitele concepte de dezinformare, informație eronată și informație rău intenționată, lucru pe care proiectul de lege turc nu îl face.

Documentul notează că proiectul de amendare nu prevede criterii pentru ca experții judiciari să stabilească dacă o informație se încadrează în domeniul ce urmează a fi interzis și că nu există criterii care să definească ce este o informație autentică.

Din acest motiv și din alte motive, Comisia de la Veneția solicită autorităților turce să nu promulge acest amendament la articolul 217/A din Codul Penal.

Deși Comisia de la Veneția recunoaște necesitatea de a combate campaniile de dezinformare, aceasta consideră că arsenalul juridic turc conține deja texte care vizează ''cele mai periculoase aspecte ale 'informațiilor false sau înșelătoare' " și că nu există o "nevoie socială imperioasă" de a adopta un text care să conțină posibile "restricții arbitrare asupra libertății de exprimare".

Acest aviz va fi supus spre adoptare în cadrul următoarei sesiuni plenare a Comisiei de la Veneția din 21 și 22 octombrie.

Consiliul Europei, cu sediul la Strasbourg (Franța), este o organizație interguvernamentală înființată în 1949, care reunește 46 de state europene și care are ca obiective principale apărarea și promovarea drepturilor omului, a democrației și a statului de drept, transmite Agerpres.

Proiectul de amendare a Codului Penal din Turcia a fost depus în parlament de către deputații Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP, de guvernământ) la sfârșitul lunii mai și a fost adoptat în septembrie de două comisii parlamentare.

Marți, în timp ce proiectul de lege era discutat în parlamentul de la Ankara, mai multe asociații și sindicate ale jurnaliștilor au protestat, considerând proiectul de lege drept o încercare de cenzură din partea autorităților.

Cu mai puțin de un an înainte de alegerile prezidențiale și legislative programate pentru iunie 2023, liderul turc Recep Tayyip Erdogan încearcă să exercite un control sporit asupra presei și a rețelelor de socializare, potrivit observatorilor.

ONG-urile denunță în mod regulat erodarea libertății presei în Turcia, care ocupă locul 149 din 180 în clasamentul pe 2022 al libertății presei publicat de Reporteri fără frontiere 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
2,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:3,09 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău