Consiliul Europei invită Spania să renunțe la extrădările care îi vizează pe liderii catalani

  • 22 Iunie 2021 08:34
Consiliul Europei invită Spania să renunțe la extrădările care îi vizează pe liderii catalani

Consiliul Europei a invitat luni Spania să renunțe la procedurile de extrădare care îi vizează pe politicienii catalani exilați în străinătate, ceea ce Madridul, care tocmai a anunțat grațierea celor nouă separatiști condamnați pentru încercarea de secesiune din 2017, refuză, transmite AFP, scrie AGERPRES.

O rezoluție adoptată de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) solicită guvernului spaniol să "ia în considerare grațierea sau eliberarea în orice alt mod" a politicienilor catalani condamnați pentru participarea la organizarea referendumului neconstituțional din 2017 și a demonstrațiilor pașnice la scară largă care au avut loc cu acea ocazie.

Textul rezoluției solicită Madridului să "ia în considerare încetarea procedurilor de extrădare" împotriva celor șase politicieni catalani care locuiesc în străinătate și căutați pentru aceste motive, așa cum este cazul fostului președinte regional catalan, Carles Puigdemont. Exilat în Belgia după încercarea de secesiune din 2017 pentru a scăpa de urmărirea penală din Spania, el riscă 25 de ani de închisoare pentru rebeliune.

Puigdemont și ceilalți cinci oficiali catalani exilați nu sunt afectați de grațierea acordată celor nouă separatiști condamnați la închisoare pentru încercarea de secesiune din 2017, o măsură anunțată luni de premierul socialist Pedro Sanchez, al cărui guvern dorește în continuare ca acești catalani exilați să fie extrădați pentru a putea fi judecați în Spania.

Rezoluția adoptată de APCE invită autoritățile spaniole "să inițieze un dialog deschis și constructiv cu toate forțele politice din Catalonia, inclusiv cu cele care se opun independenței, pentru a consolida calitatea democrației spaniole și pentru a găsi un compromis care să permită Spaniei (. ..) să soluționeze litigiile politice (...) fără a recurge la dreptul penal, dar cu respectarea deplină a ordinii constituționale" spaniole.

Într-un comunicat, executivul independentist din regiunea Cataloniei a salutat această rezoluție, considerând-o "victorie politică".

"Guvernul catalan solicită guvernului central să se conformeze cerințelor Consiliului Europei și să pună capăt represiunii, să elibereze prizonierii și să permită întoarcerea exilaților", se menționează în comunicat.

Ministerul spaniol al afacerilor externe a considerat "incoerente recomandările care cer executivului să suspende procedurile judiciare și extrădările în curs, ceea ce ar contraveni respectării principiului separării puterilor". 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău