Consiliul Europei: Franța trebuie să progreseze în domeniul prevenirii corupției în rândul magistraților

  • 01 Octombrie 2020 11:54
Consiliul Europei: Franța trebuie să progreseze în domeniul prevenirii corupției în rândul magistraților

Organismul anticorupție al Consiliului Europei (GRECO) și-a exprimat joi regretul că Franța nu a avansat în privința reformelor Consiliului Superior al Magistraturii în legătură cu măsurile disciplinare față de judecători și cu modul de desemnare a procurorilor, transmite AFP, preluat de Agerpres.

'GRECO regretă că progresele relevate în precedentele sale rapoarte referitoare la puterea judecătorească nu au fost continuate. Mai multe recomandări ale Consiliului Superior al Magistraturii rămân încă netratate sau tratate incomplet, la peste șase ani de la adoptarea primului raport pe acest subiect, în 2013'', a subliniat Grupul statelor împotriva corupției (GRECO) al Consiliului Europei.

Promisiune a fostului președinte François Hollande, ulterior și a actualului președinte Emmanuel Macron, o revizuire constituțională a statutului Parchetelor prevede ca procurorii să fie numiți, la fel ca judecătorii, pe baza ''avizului conform'' al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), organism independent.

În practică acest lucru se întâmplă deja din 2012, dar în teorie executivul poate trece peste avizul CSM, ceea ce alimentează bănuielile de instrumentalizare politică a cazurilor de urmărire în justiție.

În ceea ce privește prevenirea corupției în rândul parlamentarilor francezi, raportul GRECO subliniază ''anumite progrese'', printre care ''controlul cheltuielilor mandatului senatorilor'' și ''publicarea pe internet a cadourilor și a invitațiilor declarate de către deputați''.

GRECO face apel la continuarea acestor progrese, ''în particular referitor la cheltuielile mandatului deputaților și la publicarea online a declarațiilor de avere ale deputaților și senatorilor''.

Aceste progrese permit Franței să iasă din ''procedura de neconformitate'' în fața GRECO, dar Parisul va trebui să transmită acestui organism până în septembrie 2021 un raport asupra ''stadiului punerii în aplicare a șase recomandări (din 11) aflate încă în suspensie''.

Format din cele 47 de state ale Consiliului Europei și din Belarus, Kazahstan și SUA, GRECO a fost creat în 1999 pentru a ajuta țările să-și recenzeze lacunele în domeniul luptei anticorupție. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău