Consiliul Europei cere R.Moldova să stopeze violența din locurile de detenție

  • 15 Septembrie 2020 11:54
Consiliul Europei cere R.Moldova să stopeze violența din locurile de detenție

Republica Moldova trebuie să ia măsuri ferme pentru a stopa violența între deținuți și intimidarea, fenomene legate în mare măsură de ierarhiile informale din penitenciarele țării, afirmă Comitetul Anti-Tortură (CPT) al Consiliului Europei într-un raport publicat astăzi.

În cadrul raportului, bazat pe o vizită efectuată în țară între 28 ianuarie și 7 februarie 2020, CPT constată progrese tangibile în anumite domenii, dar regretă faptul că unele dintre recomandările sale mai vechi nu au fost implementate, în special acelea privind violența între deținuți, regimul persoanelor aflate în arest preventiv și al celor condamnate, precum și semnalează numărul insuficient al personalului din penitenciare.

CPT constată că arestații nu semnalau agresiunile din cauza climatului de teamă și intimidare promovat de către deținuții de la vârful ierarhiei informale din penitenciare și lipsei lor de încredere în abilitatea personalului de a garanta siguranța deținuților.

CPT consideră că eșecul continuu al autorităților în rezolvarea acestei probleme se datorează în special lipsei unui număr de personal suficient în penitenciare, dar și faptului că se bazează pe liderii informali din închisori pentru a ține sub control deținuții. Alți factori relevanți sunt celulele cu capacitate mare și absența unei analize pentru identificarea celei mai potrivite închisori, aripi ale închisorii sau celule pentru dislocarea deținutului.

Un aspect de o reală preocupare pentru CPT este situația anumitor categorii de deținuți vizați activ de către ierarhiile informale din închisori, care trăiesc într-un climat de teamă permanentă și umilință.

Comunicatul CoE precizează că în cele trei penitenciare pentru adulți vizitate (Taraclia, Cahul și Chișinău) majoritatea deținuților intervievați de către delegație nu au avut plângeri legate de rele tratamente din partea personalului. Cu toate acestea, la penitenciarul din Chișinău, delegația a înregistrat câteva plângeri privind rele tratamente (pumni și lovituri) aplicate de către personalul închisorii și câteva plângeri legate de folosirea excesivă a forței împotriva deținuților aflați în stare de agitație, în toate cele trei închisori.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,14 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău