Consiliul European se reunește, în zilele de 17-18 octombrie, pe tema Brexitului

  • 17 Octombrie 2019 08:35
Consiliul European se reunește, în zilele de 17-18 octombrie, pe tema Brexitului

Consiliul European se întrunește, în zilele de 17 și 18 octombrie 2019 pentru a discuta despre ultimele evoluții ale Brexitului, bugetul pe termen lung al UE și prioritățile pentru următorii cinci ani, scrie https://www.consilium.europa.eu/, preluat de Agerpres.

Una dintre temele principale ale reuniunii este Brexitul, subiect care a fost analizat în detaliu și de Consiliul Afaceri Generale al UE din 15 octombrie 2019.

Discuțiile pe tema Brexit au loc în contextul în care termenul pentru retragerea Regatului Unit din UE, în baza articolului 50 din Tratatul Uniunii, este 31 octombrie 2019. Regatul Unit este primul stat din Uniunea Europeană care a activat clauza de retragere din UE (art. 50) la 29 martie 2017. De atunci și până în iulie 2019, când Theresa May a fost înlocuită de Boris Johnson, Parlamentul britanic a respins în mai multe rânduri acordul de retragere convenit între negociatorul Marii Britanii și cel al UE.

La 2 octombrie 2019, premierul Boris Johnson i-a transmis președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, noul proiect de acord privind retragerea, ca alternativă la un Brexit fără acord la 31 octombrie. Noul plan propus de Marea Britanie prevede ca Irlanda de Nord să aparțină aceleiași zone vamale ca Marea Britanie, dar ca provincia britanică să păstreze regulile UE pe o perioadă de patru ani, pentru toate bunurile, nu doar pentru produsele agricole. La rândul său, Jean-Claude Juncker, a transmis, la 2 octombrie, că propunerea prezentată ridică "puncte problematice", mai ales în ceea privește guvernanța ''backstop"-ului.

În privința bugetului, liderii statelor UE își vor prezenta propria poziție cu privire la Cadrul financiar multianual (CFM) 2021-2027 în baza eforturilor președinției finlandeze a UE de a centraliza opțiunile aflate pe masa negocierilor. Discuțiile pe marginea CFM au loc în contextul în care, la 10 octombrie, Parlamentul European a votat o rezoluție prin care trage un semnal de alarmă asupra riscului ca planul de investiții UE pentru 2021-2027 să nu fie convenit la timp cu Consiliul. Parlamentul a invitat, astfel, Comisia să prezinte un plan de urgență care să permită prelungirea actualului cadru financiar multianual dacă următorul nu va fi stabilit la timp.

Liderii reuniți la Consiliul European vor discuta și despre demersurile care vor continua agenda strategică, precum și despre prioritățile UE pentru perioada 2019-2024. Este invitată să prezinte prioritățile noii Comisii și președinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, mai notează https://www.consilium.europa.eu/ro.

***
Anterioara reuniune a Consiliului European a fost una extraordinară și a avut loc în perioada 30 iunie - 2 iulie 2019, când liderii UE au ajuns la un acord în ceea ce privește ocuparea celor mai înalte funcții de conducere de la nivelul UE. Astfel, Consiliul European a convenit asupra lui Charles Michel pentru funcția de președinte al Consiliului European și a propus-o pe Ursula von der Leyen pentru funcția de președinte al Comisiei Europene. Totodată, Josep Borell Fontelles a fost desemnat candidat la funcția de Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate și Christine Lagarde candidat la funcția de președinte al Băncii Centrale Europene, scrie https://www.consilium.europa.eu.

***
Consiliul European a fost creat în decembrie 1973, ca un organism informal la nivelul UE. Prin Tratatul de la Maastricht (1992), Consiliul European devine un organism oficial (fără să fie una dintre instituțiile Uniunii), iar prin Tratatul de la Lisabona (2009), acesta devine una dintre cele șapte instituții ale UE. Astfel, Consiliul definește orientarea politică generală a UE, dar nu are un rol legislativ la nivelul Uniunii. Consiliul European stabilește agenda politică, în mod tradițional prin intermediul "concluziilor" adoptate în cadrul reuniunilor, care identifică subiectele de interes și măsurile care urmează să fie luate. Din Consiliul European fac parte șefii de stat sau de guvern ai celor 27 de state membre ale UE, președintele Consiliului European și președintele Comisiei Europene. Deciziile în cadrul instituției sunt adoptate, în general, prin consens. În anumite situații menționate în tratatele UE, deciziile sunt adoptate în unanimitate sau cu majoritate calificată. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,12 m/s
Sat
15
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău