Consiliul European condamnă cu fermitate instrumentalizarea migranților de către regimul belarus: UE va continua să contracareze atacul hibrid

  • 17 Decembrie 2021 14:14
Consiliul European condamnă cu fermitate instrumentalizarea migranților de către regimul belarus: UE va continua să contracareze atacul hibrid

Uniunea Europeană va continua să contracareze atacul hibrid lansat de Belarus printr-un răspuns hotărât, abordând toate dimensiunile crizei în conformitate cu dreptul UE și cu obligațiile internaționale, inclusiv drepturile fundamentale, se arată în concluziile Consiliului European din 16 decembrie 2021, potrivit caleaeuropeana.ro.

Consiliul European condamnă cu fermitate instrumentalizarea migranților și a refugiaților de către regimul belarus și criza umanitară pe care aceasta a creat-o și subliniază în special importanța următoarelor aspecte:

protejarea eficace a frontierelor externe ale UE, inclusiv prin consolidarea cadrului juridic al UE. În acest sens, solicită Consiliului să examineze propunerea Comisiei privind măsuri de urgență provizorii;
combaterea introducerii ilegale și a traficului de persoane;
punerea în aplicare cu promptitudine a unor măsuri restrictive, în urma adoptării celui de al cincilea pachet de sancțiuni, și pregătirea pentru adoptarea de măsuri suplimentare, după caz;
asigurarea accesului neîngrădit în Belarus al organizațiilor internaționale și intensificarea sprijinului umanitar;
sprijinirea returnării migranților din Belarus.

Mai mult, potrivit sursei citate, Consiliul European își reiterează solicitarea de eliberare imediată și necondiționată a tuturor deținuților politici, precum și de încetare a represiunii la adresa societății civile și a mass-mediei independente. De asemenea, reiterează dreptul democratic al poporului belarus de a-și alege președintele prin alegeri noi, libere și corecte.

Reamintim că mii de migranți, majoritatea din Orientul Mijlociu, au fost blocați de zile întregi într-o pădure de la frontiera cu Polonia, pe o vreme tot mai rece, sperând să ajungă în Europa de Vest. Uniunea Europeană, prin vocea Înaltului Reprezentat al UE, Josep Borrell, a criticat situația actuală și a cerut Minskului să nu mai folosească ”oamenii pe post de arme”, iar Consiliul Uniunii Europene și-a modificat regimul de sancțiuni pentru a putea răspunde crizei de refugiați generată de regimul Belarus.

În acest sens, Comisia Europeană a anunțat în urmă cu două săptămâni o finanțare umanitară de 700.000 de euro pentru a livra alimente, pături, truse de igienă și de prim ajutor migranților blocați la frontiera dintre Belarus și Polonia.

Mulțimi de migranți s-au adunat și la granițele cu Lituania și Letonia, în căutarea unei căi de intrare pe teritoriul Uniunii Europene. Acesta este motivul pentru care țările baltice au reacționat printr-o poziție comună, trăgând un semnal de alară cu privire la escaladarea deliberată a atacului hibrid al regimului de la Minsk, ce ar putea duce la ”provocări și incidente serioase, care ar putea să se extindă și în sfera militară.”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău