Consiliul European a convenit asupra recomandărilor specifice fiecărei țări

  • 16 Iunie 2023 18:40
Consiliul European a convenit asupra recomandărilor specifice fiecărei țări

Consiliul European a convenit, vineri, asupra recomandărilor specifice fiecărei țări privind programele naționale de reformă ale statelor membre pentru 2023 și asupra avizelor sale privind programele de stabilitate sau de convergență actualizate ale statelor membre, informează un comunicat de presă al președinției suedeze a UE, transmite Agerpres.

„Mă bucur foarte mult că am convenit astăzi asupra recomandărilor specifice fiecărei țări. Acest lucru va contribui la realizarea obiectivului nostru general de a impulsiona creșterea economică și de a ne consolida reziliența. Având în vedere războiul Rusiei în Ucraina și situația economică dificilă, asigurarea rezilienței economiilor noastre și urmărirea unor politici bugetare responsabile sunt fundamentale", a declarat ministrul Finanțelor din Suedia, Elisabeth Svantesson.

În cadrul semestrului european, Comisia a transmis Consiliului, la 24 mai 2023, 27 de recomandări privind programele naționale de reformă pentru 2023.

Pentru România, Comisia Europeana a formulat trei recomandări specifice de țară. Prima recomandare este aceea de a derula politici fiscale în conformitate cu Recomandarea Consiliului din 18 iunie 2021, având ca scop încheierea situației de deficit public excesiv în România până în 2024, și întărirea poziției externe a țării. Cea de-a doua recomandare vizează asigurarea unei guvernanțe eficiente și întărirea capacității administrative pentru a permite o implementare rapidă a planului de redresare și reziliență. În acest sens este menționată o finalizare rapidă a capitolului REPowerEU, în vederea începerii rapide a implementării sale. Cea de-a treia recomandare a Comisiei este reducerea dependenței de combustibilii fosili și accelerarea tranziției la energia verde, în special printr-o extindere mai rapidă a energiilor regenerabile și îmbunătățirea capacității rețelelor, astfel încât noile capacități de producție să poată opera pe piață. României i se recomandă să își îmbunătățească eficiența energetică și eforturile privind renovarea energetică a clădirilor, inclusiv prin oferirea unui acces mai bun la informare și soluții de finanțare sustenabilă.

Consiliul European urmează să aprobe recomandările specifice fiecărei țări în cadrul reuniunii sale din 29-30 iunie. Apoi, Consiliul va putea trece la adoptarea formală a recomandărilor, încheind astfel etapa finală a procesului semestrului european 2023.

Introdus în 2011, semestrul european permite statelor membre ale UE să își coordoneze politicile economice, bugetare și de ocupare a forței de muncă pe tot parcursul anului și să abordeze provocările economice cu care se confruntă UE. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
12
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău