Consiliul de Securitate al ONU se va reuni luni pentru o dezbatere deschisă privind "securitatea maritimă"
-
07 August 2021 19:40
Consiliul de Securitate al ONU se va reuni luni dimineață pentru o dezbatere deschisă privind "securitatea maritimă" în urma atacului recent cu drone asupra petrolierului Mercer Street în largul coastei statului Oman, în care au murit un cetățean britanic și unul român, informează AFP.
Dezbaterea va avea loc după o reuniune cu ușile închise desfășurată vineri seara, la cererea Londrei și cu sprijinul Statelor Unite, Franței, Norvegiei, Irlandei și Estoniei. Potrivit EFE, delegația britanică i-a informat pe ceilalți membri ai Consiliului cu privire la dovezile pe care le-a adunat și care, potrivit ambasadoarei sale la ONU, Barbara Woodward, indică fără echivoc Teheranul ca fiind responsabil de atac.
''Regatul Unit știe că Iranul a fost responsabil pentru acest atac. Știm că a fost ceva deliberat", a declarat Barbara Woodward ziariștilor după întâlnire. Ea a acuzat autoritățile iraniene că încalcă normele internaționale și pun în pericol transportul maritim internațional, de care depinde economia mondială.
Rugată să detalieze dovezile, Woodward a spus că, pe baza evaluării rămășițelor care au fost recuperate de pe navă, ''sistemul folosit în atac a fost un UAV (vehicul aerian fără pilot) iranian Shahed-136, iar acestea sunt fabricate numai în Iran'', relatează Xinhua.
Ambasadoarea britanică a adăugat că țara sa păstrează ușa deschisă pentru diplomație și dialog, dar dacă Iranul nu alege această cale, va încerca să îl tragă la răspundere și să plătească pentru asta.
Armata americană, care a investigat și ea atacul, a declarat vineri că dronele folosite erau iraniene.
Comandamentul Central al SUA (CENTCOM) a dezvăluit într-un comunicat că două drone-bombă și-au ratat inițial ținta, iar a treia, "încărcată cu explozibili pentru uz militar", a lovit petrolierul. O echipă de experți în explozibili a examinat resturile dronelor care au vizat nava și a recuperat aripa și părți interne ale uneia dintre ele, stabilind că acestea sunt "aproape identice" cu alte mostre colectate anterior după atacuri similare ale Iranului.
Și miniștrii de externe din statele G7 afirmă, într-o declarație comună difuzată vineri, că toate dovezile disponibile arată că Republica Islamică a fost în spatele atacului asupra petrolierului Mercer Street și că Iranul amenință pacea și securitatea internațională.
La 29 iulie, MT Mercer Street, petrolier administrat de o companie deținută de un miliardar israelian, a fost ținta unui atac în Marea Arabiei, în largul Omanului, care s-a soldat cu moartea unui agent de securitate britanic și a unui membru român al echipajului.
Guvernul israelian a acuzat Iranul de comiterea acestuia și a declarat că va răspunde la atac. În plus a cerut Consiliului de Securitate al ONU să ia măsuri împotriva Iranului. La rândul lor, SUA au promis un răspuns colectiv împreună cu aliații lor, fără a preciza dacă acest răspuns va lua forma unor sancțiuni sau a unor represalii militare.
Reprezentantul Iranului la Națiunile Unite, Mayid Tajte Ravanchi, a cerut sâmbătă Consiliului de Securitate al ONU să respingă acuzațiile Israelului la adresa țării sale și să înfrunte ''aventurismul'' Tel Avivului în regiunea Orientului Mijlociu, relatează EFE.
Într-un mesaj postat pe contul său de Twitter, Ravanchi a calificat drept "false" informațiile privind posibila implicare a Iranului în atacul cu drone din 29 iulie asupra petrolierului Mercer Street. Diplomatul iranian a declarat că ''Israelul și susținătorii săi au furnizat informații false despre evoluțiile recente din apele din regiune pentru a convinge Consiliul de Securitate să condamne Iranul și au eșuat''.
Joi, misiunea Iranului la ONU a trimis o scrisoare președintelui Consiliului de Securitate în care cere organismului ONU să reamintească Israelului că va suporta consecințele tuturor posibilelor sale nesăbuințe și calcule greșite și avertizează, în legătură cu astfel de amenințări din orice sursă, că Republica Islamică Iran nu va ezita să ia toate măsurile necesare pentru a-și proteja poporul, a-și apăra suveranitatea și a-și asigura interesele naționale.
Sursa: AGERPRES