Consiliul de Securitate al ONU îndeamnă la respectarea "totală" a încetării focului între Israel și Hamas,

  • 23 Mai 09:31
Consiliul de Securitate al ONU îndeamnă la respectarea

Consiliul de Securitate al ONU a lansat sâmbătă un apel la respectarea "totală" a încetării focului între Israel și Hamas, în prima sa declarație unită de la declanșarea conflictului la 10 mai, notează AFP, potrivit Agerpres.

"Membrii Consiliului de Securitate au salutat anunțul încetării focului începând cu 21 mai și au recunoscut rolul important jucat de Egipt" și alte țări din regiune, potrivit acestui document aprobat de Statele Unite după retragerea unui paragraf privind condamnarea violențelor.

Washingtonul a respins până în prezent trei declarații, precum și un proiect de rezoluție francez care insista pentru "încetarea imediată a ostilităților" și îndemna la "livrarea și distribuirea fără obstacole de ajutoare umanitare în toată Gaza".

"Consiliul de Securitate lansează un apel la respectarea totală a încetării focului", a adăugat acest text propus de China, Norvegia și Tunisia, care menționează simplu că țările membre ale Consiliului "deplâng pierderile civile cauzate de violențe".

Acestea "au subliniat necesitatea imediată de asistență umanitară pentru populația civilă palestiniană, în special în Gaza, și au sprijinit apelul secretarului general (al ONU Antonio Guterres) adresat comunității internaționale pentru a reconstrui" enclava palestiniană, conform documentului.

Inițiatorii au mai subliniat "urgența de a restabili calmul și au reafirmat că este important să se ajungă la o pace completă bazată pe conceptul unei regiuni în care două state democratice, Israelul și Palestina, trăiesc unul lângă celălalt, în pace cu frontiere sigure și recunoscute".

De la declanșarea ostilităților la 10 mai, cel puțin 248 de palestinieni, printre care 66 de copii și luptători ai Hamas, au murit în loviturile israeliene, în timp ce 12 persoane și-au pierdut viața în Israel, inclusiv un copil, o adolescentă și un soldat, mișcările palestiniene lansând peste 4.000 de rachete spre teritoriul israelian.

Consiliul de Securitate ar urma să discute din nou despre conflictul israeliano-palestinian joi, în reuniunea sa publică lunară pe acest subiect, programată cu mult înainte de izbucnirea conflictului. Aceasta va fi a cincea reuniune pe această temă în această lună, după patru reuniuni de urgență, dintre care trei cu ușile închise și una publică. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
20,24
Cer fragmentat
Umiditate:68 %
Vint:4,63 m/s
Sun
15
Mon
10
Tue
10
Wed
8
Thu
10

Curs oficial BNM 18 Septembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.7694 -0.0000
USD 17.6521 -0.0000
RON 4.1969 -0.0000
UAH 0.6611 -0.0000
RUB 0.2435 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău