Consiliul de Securitate al ONU a aprobat o declarație unanimă, prima de la invazia rusă în Ucraina, care oferă un "sprijin ferm" secretarului general al organizației "în căutarea unei soluții pașnice"

  • 07 Mai 2022 09:43
Consiliul de Securitate al ONU a aprobat o declarație unanimă, prima de la invazia rusă în Ucraina, care oferă un

Consiliul de Securitate al ONU a aprobat vineri o declarație unanimă, prima de la invazia rusă în Ucraina pe 24 februarie, care oferă un "sprijin ferm" secretarului general al organizației "în căutarea unei soluții pașnice" la acest conflict, transmite AFP citând surse diplomatice.

Redactată de Norvegia și Mexic, declarația, obținută de AFP, nu merge până acolo încât să susțină o mediere din partea lui Antonio Guterres, care și-a oferit bunele oficii, așa cum prevedea o primă versiune a textului negociat începând de joi, notează AGERPRES.

Declarația aprobată reprezintă însă prima demonstrație de unitate a Consiliului de Securitate de la începutul războiului. La scurt timp după izbucnirea conflictului, Rusia a respins o rezoluție care o condamna și care îi cerea să își retragă armata.

"Consiliul de Securitate își exprimă profunda îngrijorare cu privire la menținerea păcii și a securității în Ucraina", se arată în textul care este foarte scurt.

Cei 15 membri ai Consiliului amintesc, de asemenea, în declarație,"că toate statele membre și-au asumat, în temeiul Cartei ONU, obligația de a-și soluționa diferendele internaționale prin mijloace pașnice".

Textul îi solicită secretarului general Antonio Guterres să prezinte un raport după adoptarea declarației.

Marginalizată încă de la începutul conflictului, ONU, a cărei misiune este de a garanta pacea în lume, nu s-a impus încă în calitate de posibil mediator pentru o soluționare pașnică a conflictului și intervine în Ucraina și în țările învecinate într-un rol până acum preponderent umanitar. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău