Consiliul Consultativ EUBAM promovează controlul comun deplin la frontiera moldo-ucraineană

  • 01 Decembrie 2021 15:14
Consiliul Consultativ EUBAM promovează controlul comun deplin la frontiera moldo-ucraineană

Uniunea Europeană este angajată în a construi relații puternice cu cei mai apropiați vecini ai săi, bazate pe un parteneriat autentic. Misiunea Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM) este, în acest sens, o ilustrare a modului în care UE sprijină continuu acest obiectiv, în beneficiul cetățenilor moldoveni și ucraineni. Declarația a fost făcută de ambasadorul UE în Republica Moldova, Janis Mažeiks, la cea de-a 37-a reuniune a Consiliului Consultativ al Misiunii Uniunii, transmite IPN, cu referire la un comunicat de presă al EUBAM.

Șeful Delegației Uniunii Europene în Ucraina, Matti Maasikas, citat în același comunicat de presă, a remarcat că crizele recente au făcut și mai clară importanța unei coordonări rapide și eficiente între agențiile transfrontaliere. UE salută disponibilitatea Ucrainei de a reincrimina contrabanda pentru a evita pierderile pentru bugetul de stat, pentru a opri denaturarea concurenței între întreprinderi și pentru a asigura sănătatea și siguranța publică. De asemenea, Matti Maasikas, încurajează Ucraina și Moldova să continue desfășurarea de operațiuni comune de frontieră la punctele de trecere a frontierei convenite între cele două țări și să extindă controlul comun la alte puncte de trecere a frontierei de-a lungul frontierei comune.

Andrei Popov, șeful Direcției cooperare multilaterală din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, a subliniat contribuția valoroasă pe care EUBAM a adus-o la implementarea managementului integrat al frontierelor, consolidarea capacității instituționale, instruirea personalului și combaterea criminalității transfrontaliere. „ Suntem convinși că pentru a obține rezultate concrete, în special în ceea ce privește implementarea completă a conceptului de management integrat al frontierelor, trebuie să continuăm să lucrăm împreună. În acest context, dorim să reiterăm disponibilitatea noastră de a continua cooperarea fructuoasă și încurajăm EUBAM să păstreze aceeași abordare proactivă pentru a ne atinge obiectivele comune”, a spus Andrei Popov. citat în comunicatul EUBAM.

Șeful misiunii EUBAM, generalul Slawomir Pichor, a remarcat că evoluțiile pe parcursul perioadei de raportare au dovedit că, în pofida perioadei dificile, a fost totuși posibil pentru EUBAM și serviciile partenere să se adapteze la noile circumstanțe și să avanseze în implementarea Planului de Acțiuni. El a dat asigurări partenerilor din Moldova și Ucraina că EUBAM va continua să rămână același partener dedicat pentru a contribui la o schimbare calitativă în gestionarea frontierelor.

Următoarea reuniune a Consiliului Consultativ va avea loc în iunie 2022.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău