Consiliul Concurenței ”pierde” lupta cu înțelegerile de cartel
-
02 Iunie 2015 14:05
Consiliul Concurenței se declară neputincios în lupta cu înțelegerile de cartel din domeniul produselor petroliere, cel al exportului de metale și cel bancar din cauza legislației imperfecte și a barierelor instituționale.
O declarație în acest sens a făcut astăzi președintele Consiliului, Viorica Cărare, în cadrul unei conferințe de presă de bilanț a activității pentru anul 2014. Totodată, ea a menționat că a fost inițiată o anchetă prin care să se stabilească dacă fluctuațiile valutare din luna februarie a acestui an au avut la bază anumite înțelegeri între traideri.
Viorica Cărare a declarat că ultimul și unicul dosar în instanță ce viza o presupusă înțelegere de cartel între comercianții de produse petroliere a fost inițiat încă în 2011. Consiliul Concurenței a pierdut atunci procesul din cauza unei clauze din Regulamentul de activitate al ANRE, prevedere ce este în vigoare și astăzi.
Totodată, Viorica Cărare a menționat că instituția pe care o reprezintă nu poate soluționa nici solicitările adresate Consiliului Concurenței pentru a interveni în cazul ”Metalferos”, învinuit de monopol pe piața exportului de metal uzate.
Referindu-se la criza din sistemul financiar-bancar de la începutul acestui an, Viorica Cărare a menționat că au fost pornite câteva investigații interne pentru a stabili o eventuală legătură între fluctuațiile valutare și o posibilă înțelegere de cartel dintre traideri.
Prezent la eveniment, șeful secției Politică și Economie a Delegației UE în țara noastră, Wicher Slagter, a subliniat că în pofida unor succese palpabile, Republica Moldova mai are de lucrat asupra implementării cadrului legal în domeniu.
”Concurența loială este cheia unui business sănătos, deci și a dezvoltării economice a unui stat. În ultimii ani Republica Moldova a înregistrat anumite progrese în ceea ce ține de combaterea cazurilor de concurență neloială însă mai sunt multe de făcut pentru a vă apropia de standardele europene și a veghea oferirea de condiții egale pentru toți întreprinzătorii de a-și dezvolta afacerile”, a declarat Wicher Slagter.
Consiliul Concurenței a fost instituit în anul 2012 și supraveghează și reglementează domeniile concurenței, ajutorului de stat și publicității.