Consiliul Concurenței ”pierde” lupta cu înțelegerile de cartel

  • 02 Iunie 2015 14:05
Consiliul Concurenței ”pierde” lupta cu înțelegerile de cartel

Consiliul Concurenței se declară neputincios în lupta cu înțelegerile de cartel din domeniul produselor petroliere, cel al exportului de metale și cel bancar din cauza legislației imperfecte și a barierelor instituționale.

O declarație în acest sens a făcut astăzi președintele Consiliului, Viorica Cărare, în cadrul unei conferințe de presă de bilanț a activității pentru anul 2014. Totodată, ea a menționat că a fost inițiată o anchetă prin care să se stabilească dacă fluctuațiile valutare din luna februarie a acestui an au avut la bază anumite înțelegeri între traideri.

Viorica Cărare a declarat că ultimul și unicul dosar în instanță ce viza o presupusă înțelegere de cartel între comercianții de produse petroliere a fost inițiat încă în 2011. Consiliul Concurenței a pierdut atunci procesul din cauza unei clauze din Regulamentul de activitate al ANRE, prevedere ce este în vigoare și astăzi.

Totodată, Viorica Cărare a menționat că instituția pe care o reprezintă nu poate soluționa nici solicitările adresate Consiliului Concurenței pentru a interveni în cazul ”Metalferos”, învinuit de monopol pe piața exportului de metal uzate.

Referindu-se la criza din sistemul financiar-bancar de la începutul acestui an, Viorica Cărare a menționat că au fost pornite câteva investigații interne pentru a stabili o eventuală legătură între fluctuațiile valutare și o posibilă înțelegere de cartel dintre traideri.

Prezent la eveniment, șeful secției Politică și Economie a Delegației UE în țara noastră, Wicher Slagter, a subliniat că în pofida unor succese palpabile, Republica Moldova mai are de lucrat asupra implementării cadrului legal în domeniu.

Concurența loială este cheia unui business sănătos, deci și a dezvoltării economice a unui stat. În ultimii ani Republica Moldova a înregistrat anumite progrese în ceea ce ține de combaterea cazurilor de concurență neloială însă mai sunt multe de făcut pentru a vă apropia de standardele europene și a veghea oferirea de condiții egale pentru toți întreprinzătorii de a-și dezvolta afacerile”, a declarat Wicher Slagter.

Consiliul Concurenței a fost instituit în anul 2012 și supraveghează și reglementează domeniile concurenței, ajutorului de stat și publicității.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău