Consiliul Concurenței: Cum a provocat ANSA majorarea prețului la cartofi, în această primăvară

  • 23 Octombrie 2019 16:33
Consiliul Concurenței: Cum a provocat ANSA majorarea prețului la cartofi, în această primăvară

În contextul majorării semnificative a prețului la cartofi în lunile aprilie-mai 2019, Consiliul Concurenței a inițiat o investigație tematică în vederea identificării circumstanțelor ce au generat majorările respective.

Astfel, în cadrul investigației s-a constatat că în perioada aprilie-mai 2019, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a instituit și intensificat controalele fitosanitare la frontiera de stat, în mod selectiv, doar pentru loturile importate din Republica Belarus și discriminator, în privința unor importatori, fapt care a redus considerabil volumul de import.

Urmare a acțiunilor ANSA a fost creat un deficit de marfă pe piață, care a generat majorarea semnificativă a prețurilor de comercializare la cartofi și a condiționat prejudicierea consumatorului final în perioada de referință cu circa 78,8 milioane lei.

„La fel, din datele acumulate în cadrul investigației, Consiliul Concurenței relevă că existența intermediarilor între etapele de import și comercializare a produselor către client/consumatorul final, creează circumstanțe prielnice de majorare semnificativă a prețului de piață.

În consecință, prin Decizia Consiliul Concurenței nr. DA-17/19-72 din 22.10.2019 a fost constatată încălcarea Legii concurenței nr. 183 din 11.07.2012 de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor prin limitarea drepturilor întreprinderilor de comercializare și stabilirea de condiții discriminatorii pentru activitatea întreprinderilor care nu sunt prevăzute de lege”, se arată într-un comunicat al Consiliul Concurenței.

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău