Consiliul Audiovizualului a aprobat o decizie referitor la modul de reflectare a situației privind COVID-19 în R.Moldova

  • 27 Martie 2020 17:30
Consiliul Audiovizualului a aprobat o decizie referitor la modul de reflectare a situației privind COVID-19 în R.Moldova

Consiliul Audiovizualului a aprobat astăzi o decizie cu privire la modul de reflectare a evoluției situației epidemiologice prin infecția cu COVID-19 în Republica Moldova și a măsurilor de protecție și prevenire.

Aceasta conține mai multe norme pe care instituțiile media sunt obligate să le respecte, cum ar fi difuzarea cu prioritate maximă la radio și televiziune a informațiilor privind starea de urgență în sensul reflectării neîntârziate a datelor și comunicatelor oficiale ale Comisiei pentru Situații Excepționale și ale altor autorități publice. De asemenea, decizia precizează că în cadrul serviciilor media audiovizuale informațiile despre COVID-19 vor fi tratate cu prezentarea obligatorie a poziției autorităților.

Decizia a fost adoptată după ce o dispoziție cu prevederi similare fusese semnată acum două zile de președintele instituției Dragoș Vicol cu titlu executoriu imediat pentru furnizorii de servicii media. Dragoș Vicol ș-a anulat dispoziția, după cea aceasta provocase critici din partea unor reprezentanți ai mass-media și a societății civile, care au considerat că anumite prevederi din acel document îngrădesc grav libertatea de exprimare.

Deocamdată nu este clar dacă prevederile contradictorii, asupra cărora și-au exprimat îngrijorarea reprezentanții societății civile se regăsesc și în noul document.

Decizia CA va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial, iar Dragoș Vicol a precizat că aceasta nu prevede și penalizări pentru instituțiile mass-media care îi vor încălca prevederile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău