Consiliul Afacerilor Externe al UE se reunește la Bruxelles. Invazia militară rusă împotriva Ucrainei, pe agenda miniștrilor de Externe ai UE

  • 11 Decembrie 2023 12:21
Consiliul Afacerilor Externe al UE se reunește la Bruxelles. Invazia militară rusă împotriva Ucrainei, pe agenda miniștrilor de Externe ai UE

Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE) se reunește la 11 decembrie 2023, la Bruxelles, luând în discuție subiecte precum agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, situația din Israel, Fâșia Gaza și din regiune, situația Sahel sau dimensiunea de politică externă a securității economice, relatează Agerpres.

Reuniunea Consiliului Afaceri Externe al UE, prezidată de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, va începe cu un schimb informal de opinii cu ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, menționează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

Întâlnirea va fi precedată de un mic dejun informal cu ministrul afacerilor externe al Armeniei, Ararat Mirzoyan, și va fi urmată de reuniunea ministerială a Parteneriatului estic.

În ceea ce privește agresiunea Rusiei în Ucraina, Consiliul Afaceri Externe anterior, din 13 noiembrie, a reafirmat angajamentul ferm de a sprijini Ucraina și de a o ajuta să se apere împotriva războiului lui Putin. Miniștrii au discutat atunci despre sprijinul militar al UE și despre viitoarele angajamente în materie de securitate, ca urmare a sarcinilor încredințate de liderii europeni în octombrie 2023. Înaltul Reprezentant a confirmat că prima prioritate este asigurarea unui sprijin militar suplimentar prin pachetul dedicat propus în cadrul Fondului de asistență pentru Ucraina, începând din 2024. De asemenea, Consiliul a insistat asupra unei alte priorități-cheie, Formula de pace ucraineană, care este considerată de Consiliu ca fiind singura propunere pentru o pace justă și durabilă, urmând să fie discutată la nivel internațional, mai scrie https://www.consilium.europa.eu/.

Subiectul referitor la situația din Israel și Fâșia Gaza, s-a aflat și pe agenda CAE din 13 noiembrie 2023, miniștrii de resort discutând în context o declarație convenită în unanimitate de Consiliu la 12 noiembrie, solicitând, printre altele, pauze umanitare imediate în ostilitățile din Gaza și crearea unor coridoare umanitare. Consiliul a mai discutat apoi despre necesitatea de a se evita escaladarea conflictului și propagarea acestuia în regiune. În acest scop, s-a făcut apel la toți actorii relevanți din regiune, acordându-se o atenție deosebită situației legate de Hezbollah la granița de nord a Israelului cu Libanul. În final, miniștrii și-au concentrat atenția asupra necesității de a lucra la o soluție pe termen mai lung, un scenariu post-conflict care să poată garanta stabilitatea și o pace durabilă pentru Palestina, Israel și întreaga regiune.

De asemenea, miniștrii de resort vor face, în cadrul CAE din 11 decembrie, un schimb de opinii cu privire la Sahel și la dimensiunea de politică externă a securității economice. În aprilie 2021, Consiliul a aprobat concluzii în care s-a reafirmat importanța unui parteneriat solid și pe termen lung între UE și Sahel și a intensificării acestui parteneriat printr-o strategie ambițioasă a UE, care să stabilească cadrul pentru politica și acțiunile sale în regiune. Din 2012, regiunea Sahel s-a confruntat cu o criză profundă în materie de securitate, care i-a împiedicat dezvoltarea și care, împreună cu alte tendințe pe termen lung, cum ar fi schimbările climatice, presiunea demografică, accesul la resursele naturale și riscurile epidemice, riscă să anuleze progresele înregistrate în deceniile anterioare. Sahel este o regiune situată în partea central-nordică a Africii, ce ocupă mari porțiuni din Senegal, Mauritania, Mali, Burkina Faso, Niger, Ciad, Etiopia și Sudan. Principala sferă de aplicare geografică a strategiei UE este reprezentată de cele cinci țări din G5 Sahel: Burkina Faso, Ciad, Mali, Mauritania și Niger. Cu toate acestea, strategia înscrie acțiunea UE în contextul mai larg al provocărilor regionale și transfrontaliere și al legăturilor care există în special între Sahel, statele de coastă din Africa de Vest, bazinul lacului Ciad și Africa de Nord.

În ceea ce privește dimensiunea de politică externă a securității economice, la CAE din 20 iulie 2023, Înaltul Reprezentant a prezentat pe scurt Consiliului comunicarea comună a Comisiei Europene și a Înaltului Reprezentant privind "Strategia europeană pentru securitate economică" din 20 iunie 2023, concentrându-se asupra dimensiunii sale de politică externă.

Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene (CAE) este alcătuit din miniștrii afacerilor externe din toate statele membre ale UE. În funcție de ordinea de zi, Consiliul îi reunește, de asemenea, pe: miniștrii apărării (politica de securitate și apărare comună), miniștrii competenți în materie de dezvoltare (cooperarea pentru dezvoltare), miniștrii comerțului (politica comercială comună).

Reuniunile Consiliului Afaceri Externe sunt prezidate de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, în prezent Josep Borrell Fontelles. Înaltul Reprezentant este sprijinit de Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE).

Doar atunci când Consiliul Afaceri Externe discută teme de politică comercială comună, acesta este prezidat de reprezentantul statului membru al UE care deține președinția Consiliului UE, asigurată prin rotație pentru perioade de șase luni.

Consiliul Afaceri Externe se reunește, de obicei, cel puțin o dată pe lună, notează site-ul www.consilium.europa.eu

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:5,14 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău