Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene se reunește astăzi, 24 aprilie. Sprijinul european pentru R. Moldova, pe agenda evenimentului din Luxemburg

  • 24 Aprilie 2023 09:00
Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene se reunește astăzi, 24 aprilie. Sprijinul european pentru R. Moldova, pe agenda evenimentului din Luxemburg

Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE), care se reunește la 24 aprilie 2023, la Luxemburg, va începe cu un schimb de opinii privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, după o scurtă intervenție prin videoconferință a ministrului afacerilor externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, transmite Agerpres.

Reuniunea Consiliului va fi precedată de un mic dejun informal la care vor participa secretara generală a Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, și ministra afacerilor externe a Islandei, Țórdís Kolbrún Reykfjörđ. De asemenea, întrunirea va cuprinde un prânz de lucru cu ministrul afacerilor externe al Georgiei, Ilia Darchiașvili.

Se așteaptă ca, în cadrul reuniunii, să se adopte în primă lectură, o serie de acte normative între care: Directiva privind schimbul de informații, Regulamentul de instituire a unei platforme pentru colaborarea echipelor comune de anchetă, Decizia privind Anul european al competențelor 2023, Directiva privind măsurile obligatorii de asigurare a transparenței salariale.

În ceea ce privește subiectele cu caracter non-legislativ, Consiliul va discuta planul de acțiune al UE privind consecințele geopolitice ale războiului de agresiune al Rusiei și va fi informat cu privire la afacerile curente. În cadrul acestui punct de pe ordinea de zi, miniștrii vor discuta despre: Sudan, Tunisia, Republica Moldova, China și Liban.

***
În cadrul reuniunii anterioare a Consiliului Afaceri Externe al Uniunii, ce a avut loc la 20 martie 2023, la Bruxelles, ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, s-a adresat pe scurt miniștrilor UE prin videoconferință, informându-i cu privire la cele mai recente evoluții de pe teren și la prioritățile militare ale Ucrainei, în special nevoia urgentă de muniție.

În marja reuniunii, 17 state membre ale UE și Norvegia au subscris la acordul de proiect al Agenției Europene de Apărare (AEA) pentru achiziționarea colaborativă de muniție, pentru a ajuta Ucraina și a realimenta stocurile naționale ale statelor membre, conform site-ului https://www.consilium.europa.eu/.

Totodată, miniștrii au abordat Inițiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră, care a fost prelungită chiar înainte de reuniunea Consiliului, și au subliniat contribuția substanțială a UE la eforturile de sprijinire a exportului de alimente ucrainene prin culoarele de solidaritate.

***
Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene (CAE) este alcătuit din miniștrii afacerilor externe din toate statele membre ale UE. În funcție de ordinea de zi, Consiliul îi reunește, de asemenea, pe: miniștrii apărării (politica de securitate și apărare comună), miniștrii competenți în materie de dezvoltare (cooperarea pentru dezvoltare), miniștrii comerțului (politica comercială comună).

Reuniunile Consiliului Afaceri Externe sunt prezidate de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, în prezent Josep Borrell Fontelles. Înaltul Reprezentant este sprijinit de Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE).

Doar atunci când Consiliul Afaceri Externe discută teme de politică comercială comună, acesta este prezidat de reprezentantul statului membru al UE care deține președinția Consiliului UE, asigurată prin rotație pentru perioade de șase luni.

Consiliul Afaceri Externe se reunește, de obicei, cel puțin o dată pe lună.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău