Consilierul lui Plahotniuc recunoaște că s-a produs un „abuz” împotriva jurnaliștilor de la Ziarul de Gardă (Revista presei)

  • 17 Octombrie 2017 10:01
Consilierul lui Plahotniuc recunoaște că s-a produs un „abuz” împotriva jurnaliștilor de la Ziarul de Gardă (Revista presei)

Revista presei din 17 octombrie 2017

„Dorin Chirtoacă NU a fost înregistrat în calitate de participant la referendumul de revocare a sa din funcție, titrează Ziarul Național. După aproape o oră de dezbateri, membrii Consiliului Electoral al circumscripției municipale nr.1 din Chișinău au decis să solicite Comisiei Electorale Centrale să spună dacă o persoană fizică poate fi înregistrată în calitate de participant la referendum, iar ulterior vor reveni la subiect. În timp ce unii membri ai Consiliului electoral afirmau că Dorin Chirtoacă trebuie să fie înregistrat, fiindcă este „persoană interesată” în cadrul acestui plebiscit, fiind vorba de revocarea sa din funcție, alții spuneau că la referendum pot fi înregistrate partide sau organizații social-politice. Legea nu ar prevedea nimic în cazul persoanelor fizice, care „pot participa și fără a fi înregistrate” la acest exercițiu, scrie Ziarul Național.

„Reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) s-au pripit anunțând că vor merge pe o listă comună cu Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA)”, este de părere editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru. El a explicat că PPDA stă prost în sondaje, iar PAS nu face altceva decât să se angajeze să fie „locomotivă” pentru a duce membrii acestui partid în viitorul Parlament”.

Pe de altă parte, analistul politic Ion Tăbârță, citat de Evenimentul Zilei, este de părere că, „în cazul acestei alianțe, șansele sporesc în astfel de circumscripții uninominale. De asemenea, Ion Tăbârță consideră că și alte formațiuni de dreapta ar trebui să participe alături de PAS și PPDA la alegerile parlamentare”.

La același subiect, expertul Iulian Chifu se întreabă într-un editorial pe portalul Deschide.md: „Cum să accepte cineva un proiect comun atunci când nu sunt stabilite clar raportul de forțe și numărul de candidaturi virtual eligibile pentru fiecare partid component. Autorul prezice că opoziția va candida separat la alegeri și va câștiga strict voturile din diaspora occidentală(3-4 lucuri) și procentul pe listă în Republica Moldova”.

În ziarul Timpul, Pavel Păduraru revine la cazul fotografului Constantin Grigoriță, care nu are acces la conferințele de presă și briefingurile șefului statului. „Dar toată revolta noastră se duce în van, pentru că toți vorbim și scriem postări pe rețelele de socializare, dar în rest nu facem nimic, scrie autorul. Dacă socialistul nr. 1 își permite să se distreze cu oamenii, mințindu-i cu orice prilej, noi îi copiem exemplul. Noi suntem ca niște înecați, care știm cum am putea să ne salvăm viețile, dar nu prea avem chef să facem prea mare efort. Și mai rușinos, noi suntem la fel de demagogi ca și Igor Dodon”, conchide jurnalistul de la Timpul.

„Consilierul lui Plahotniuc recunoaște că s-a produs un „abuz” împotriva jurnaliștilor de la Ziarul de Gardă, dar critică flash-mob-ul de la GBC. „Trotuarele sunt publice” – este mesajul principal afișat de jurnaliști și reprezentanții societății civile care au organizat la 16 octombrie un flash-mob în fața sediului Global Business Center (GBC), despre care se cunoaște că aparține liderului Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc. Acțiunea a avut loc după ce săptămâna trecută, două jurnaliste de la Ziarul de Gardă care filmau pe trotuarul din fața clădirii au fost somate de trei agenți de pază ai edificiului să nu filmeze în direcția GBC pentru că este o proprietate privată. Oleg Cristal, care s-a prezentat drept consilier al lui Vlad Plahotniuc, a negat faptul că GBC aparține șefului său, invocând că liderul PDM are oficiu pe str. Tighina din capitală. Oleg Cristal susține că au fost luate măsuri, „pe interior”, în privința angajaților care au interzis la 11 octombrie jurnalistelor de la ZdG să-și desfășoare activitatea: „În viziunea mea, s-a făcut o gafă, un abuz regretabil. Se vor lua măsuri pe intern sau din partea instituțiilor statului”. Totodată, acesta a calificat flash-mobul drept un „spectacol de prost gust îndreptat împotriva unui lider politic”, scrie Ziarul de Gardă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău