Vlad Kulminski: Calitatea resurselor umane determină, în mare parte, mersul negocierilor și avansarea Rep. Moldova pe calea europeană

  • 11 Martie 14:18
Vlad Kulminski: Calitatea resurselor umane determină, în mare parte, mersul negocierilor și avansarea Rep. Moldova pe calea europeană

Administrațiile publice centrală și locală au mulți angajați competenți, dar sistemul actual al resurselor umane în Republica Moldova are nevoie îmbunătățiri și necesită reforme profunde, consideră participanții la o dezbatere pe problema crizei resurselor umane din instituțiile publice organizate de către agenția de știri IPN, transmite Radio Chișinău.

Consiliera premierului Dorin Recean, Diana Chiriac, spune că Guvernul caută soluții pentru majorarea salariilor tuturor angajaților primăriilor pentru a asigura rămânerea acestora în sistem:

„Este foarte important ca să aibă fiecare autoritate publică locală o strategie inclusiv de dezvoltare a localității - o strategia despre cum își văd ei localitatea, ulterior să-și îndrepte tot cursul și sinergia înspre construirea acelui punct pe care îl așteaptă. Însă, fără un anumit număr de funcționari publici, competenți și bine plătiți lucrurile nu vor merge atât de bine după cum ne vom aștepta”, a declarat Diana Chiriac.

Sistemul actual al resurselor umane în Republica Moldova necesită îmbunătățiri profunde și noi reforme, în special în contextul integrării în Uniunea Europeană, a declarat în cadrul evenimentului directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice, Vlad Kulminski:

 „Calitatea resurselor umane în mare parte determină mersul negocierilor și avansarea Rep. Moldova pe această cale. Administrația publică la nivel local și central are mulți profesioniști competenți, dar sistemul actual al resurselor umane în Rep. Moldova are mult spațiu pentru îmbunătățire. Asta nu este o problemă care a apărut astăzi, este o problemă care există deja de 30 de ani de zile în Rep. Moldova și soluțiile care pot fi oferite pentru a remedia această criză tot trebuie să fie sistemice”, a spus Vlad Kulminski.

Consultanta la Cancelaria de Stat, Elena Levința, a explicat că atragerea de personal pentru funcțiile vacante este extrem de dificilă, din cauza lipsei de interes din partea cetățenilor, precum și din cauza responsabilităților mari care le revin funcționarilor publici, în special în contextul aderării la Uniunea Europeană.

La etapa actuală conform ultimilor date acumulate noi avem în jur de 19 mii de funcționari publici cu statut general, cam tot atât avem și cu statut special. Aproximativ 20% din funcții sunt vacante, aș zice cronic vacante - ceea ce înseamnă că este foarte dificil de atras persoane în funcțiile vacante, iar la nivel de agenție din subordina Guvernului 25%. Am prioritizat la etapa actuală funcționarii publici din Ministere, de aceea am și majorat salariile anul trecut cu 57%, am majorat salariile funcționarilor publici din Ministere și din Cancelaria de Stat, iar pas cu pas deja avem mai multe intervenții în politica salarială de a majora cu 36% salariile și funcționarilor publici din alte autorități și această tendință va continua”, a precizat Elena Levința.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unei dezbateri publice organizate de agenția de știri IPN pe tema crizei resurselor umane și sistemului de salarizare în administrațiile centrală și locală.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău