Congresul SUA se pregătește să aprobe cea mai mare reformă fiscală din ultimii 30 de ani

  • 19 Decembrie 2017 13:45
Congresul SUA se pregătește să aprobe cea mai mare reformă fiscală din ultimii 30 de ani

Congresul SUA va începe marți să voteze cea mai mare reformă a sistemului fiscal din ultimii 30 de ani, aceasta urmând să fie prima victorie legislativă majoră a Partidului Republican în mandatul președintelui Donald Trump, transmite Agerpres.

Camera Reprezentanților, cea care a introdus proiectul legislativ inițial în urmă cu doar șase săptămâni, va fi prima care va supune la vot, în cursul după-amiezii, actul normativ. Senatul va urma și el în cursul nopții de marți sau miercuri dimineața, după ce se vor finaliza dezbaterile maraton care ar urma să dureze 10 ore.

Având în vedere modul cum sunt repartizate locurile în cele două camere, adoptarea proiectului pare sigură având în vedere că republicanii dețin majoritatea atât în Camera Reprezentanților cât și în Senat.

Republicanii insistă că acest pachet de reduceri de taxe pentru companii, IMM-uri și persoane fizice va stimula creșterea economică și crearea de locuri de muncă. În opinia lor, aceste măsuri sunt vitale pentru a-și păstra majoritatea de care se bucură în Camera Reprezentanților și Senat înaintea alegerilor parțiale din luna noiembrie 2018.

În schimb, democrații, care se opun în unanimitate proiectului legislativ, susțin că reforma fiscală avantajează corporațiile și persoanele înstărite, va majora datoria SUA cu 1.500 de miliarde de dolari în următorul deceniu și va adânci și mai mult inegalitățile dintre bogați și săraci.

Potrivit analiștilor, în Camera Reprezentanților, unde republicanii dețin o majoritate confortabilă de 239 de membri față de 193 de membri democrați, este posibil ca unii republicani să voteze împotriva actului normativ pentru că acesta va afecta deductibilitatea unor taxe locale și la nivel de stat.

În Senat, unde controlează doar 52 din cele 100 de locuri, republicanii nu își permit să piardă sprijinul a mai mult de doi membri de partid. Luni seara, senatorul republican Jeff Flake era încă nedecis cu privire la modul în care va vota în timp ce senatorul republican John McCain, bolnav de cancer, a anunțat că își va petrece timpul cu familia sa în Arizona.

Adoptarea rapidă a acestui act normativ înainte de sfârșitul anului este o dovadă de revenire remarcabilă a republicanilor după eșecul înregistrat la mijlocul anului cu tentativa de dezmembrare a programului de sănătate Obamacare. 

Potrivit textului final, impozitul federal pentru companii va scădea de la 35% la 21%, iar cota maximă de impozitare a veniturilor va fi redusă de la 39,6% la 37%, numărul de tranșe rămânând neschimbat. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
13
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:4,6 m/s
Sun
14
Mon
10
Tue
11
Wed
13
Thu
15

Curs oficial BNM 30 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4009 -0.0000
USD 17.6277 -0.0000
RON 4.0060 -0.0000
UAH 0.6555 -0.0000
RUB 0.2486 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău