Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei condamnă suspendarea lui Dorin Chirtoacă

  • 20 Octombrie 2017 02:29
Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei condamnă suspendarea lui Dorin Chirtoacă

Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei a adoptat joi, 19 octombrie, o rezoluție prin care condamnă suspendarea din funcție a primarului Chișinăului, Dorin Chirtoacă și încercarea de a-l demite prin organizarea referendumului local. 

Potrivit rezoluției aprobate, suspendarea primarului Capitalei Republicii Moldova ridică probleme în ceea ce privește respectarea Cartei europene a autonomiei locale. De asemenea, Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei va solicita Comisiei de la Veneția un aviz pe marginea constituționalității referendumului de revocare din funcție a lui Dorin Chirtoacă. Potrivit raportoarei, Gunn Marit Helgesen, care a efectuat o vizită de documentare la Chișinău, este necesară o monitorizare atentă a cazului lui Dorin Chirtoacă.

„Aveți în față un proiect de rezoluție, care îndeamnă Congresul să monitorizeze îndeaproape situația lui Dorin Chirtoacă, pentru a formula recomandări pentru autoritățile din R. Moldova. Cred că trebuie să informăm Comisia de la Veneția despre acest raport și să solicităm o opinie asupra organizării referendumului de revocare a unui primar ales. Cred că este important ca un comitet de monitorizare să ia în considerare această situație atunci când va monitoriza democrația locală în Moldova.”

Președinta Congresului Autorităților Locale din Moldova, Tatiana Badan, a subliniat că autoritățile centrale fac tot mai multe presiuni asupra aleșilor locali, inclusiv prin rețineri și aresturi.

Din 2017, situația în Moldova s-a schimbat. A fost oprit dialogul între guvern și organele puterii locale, au fost stopate reformele reale din domeniul democrației locale, a crescut presiunea asupra aleșilor locali. În afară de asta, reprezentanții puterii locale au început a fi arestați, sub diferite pretexte formale.”

Rezoluția a fost susținută și de 144 din cei 148 de reprezentanți ai puterilor locale din alte țări, prezenți la congres. Pascal Mangin, fost raportor privind situația democrației locale în R. Moldova consideră că acest subiect ar trebuie evocat și în cadrul forumului mondial al democrației care va avea loc în luna noiembrie la Strasbourg.

Dincolo de mijloacele noastre de exprimare în cadrul Congresului, trebuie să existe o mediatizare mai intensă a acestei situații, având în vedere alertele venite de la colegii noștri moldoveni și ținând cont de faptul că este vorba despre un primar de Capitală. Imaginați-vă că primarul Parisului sau cel al Londrei ar fi închiși de o asemenea manieră. Evident că nu și la fel trebuie să fie și pentru Chișinău. Transmit urările mele și bun curaj colegului nostru”.

Conform rezoluției, în 2018, R. Moldova va fi supusă monitorizării în materie de democrație locală și regională în urma plângerii depuse de Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) care a denunțat o serie de presiuni exercitate asupra aleșilor locali prin urmăririle judiciare pornite împotriva lor.

Dorin Chirtoacă se află în arest la domiciliu din mai 2017 fiind cercetat pentru trafic de influență în dosarul parcărilor cu plată. La începutul lunii septembrie, la propunerea socialiștilor Consiliul municipal Chișinău a aprobat organizarea unui plebiscit pentru revocarea din funcție a edilului, care va avea loc la 19 noiembrie. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
34,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:2,06 m/s
Thu
28
Fri
24
Sat
26
Sun
25
Mon
25

Curs oficial BNM 28 Iulie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.2186 -0.0664
USD 17.9987 -0.0510
RON 4.3131 -0.0118
UAH 0.6695 0.0010
RUB 0.2441 0.0005
Arhivă Radio Chișinău