Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei a calificat alegerile locale drept un proces electoral bine organizat

  • 07 Noiembrie 2023 12:18
Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei a calificat alegerile locale drept un proces electoral bine organizat

Alegeri locale din Republica Moldova au fost un proces electoral bine organizat, în pofida circumstanțelor dificile, consideră Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, citat de Moldpres. care a desfășurat o misiune de observare a alegerilor la 5 noiembrie

Misiunea Congresului de observare a alegerilor a fost condusă de Gunn Marit Helgesen (Norvegia, PPE/CCE) și a implicat 19 observatori ai Congresului, inclusiv 13 membri ai Congresului, un expert și cinci membri ai Secretariatului din 13 țări.

Desfășurarea pe teren în ziua alegerilor a fost precedată de întâlniri pregătitoare la Chișinău cu conducerea Ministerului Justiției, președintele Curții Constituționale și președintele CEC. Delegația Congresului s-a întâlnit și cu mai mulți observatori dar și cu candidați și reprezentanți ai diferitelor partide politice.

​În ziua alegerilor, nouă echipe ale Congresului au fost desfășurate în diferite orașe din țară. „Am văzut o zi a alegerilor calmă, ordonată și transparentă de la deschidere până la numărare, cu câteva probleme minore de procedură. Salutăm revizuirea Codului electoral, care a reparat unele lacune legale identificate anterior și a abordat recomandările noastre în special privind finanțarea campaniei, candidații independenți și cotele de gen”, a spus șeful misiunii Gunn Marit Helgesen.

​„Deși salutăm eforturile proactive ale autorităților de a aborda corupția electorală, este necesară o nouă abordare în cazul în care starea de urgență este prelungită din nou, acordându-se o atenție specială calendarului și aplicării restricțiilor”, a menționat șeful adjunct al delegației Vladimir Prebilic.

Proiectul de raport și recomandarea Congresului vor fi înaintate spre adoptare la cea de-a 46-a sesiune a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei din martie 2024.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:0,51 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău