Congresul Autorităților Locale din Moldova cere eliberarea din arest a primarului de Basarabeasca

  • 21 Martie 2017 15:32
Congresul Autorităților Locale din Moldova cere eliberarea din arest a primarului de Basarabeasca

Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) cere eliberarea din arest a primarului de Basarabeasca, Valentin Cimpoieș, reținut pe 17 martie curent sub învinuirea de neglijență în serviciu.

Edilul este acuzat că nu a luat măsuri de prevenire și curmare a unui caz de exploatare sexuală a unei minore de către tatăl acesteia. Membrii CALM se declară indignați de acțiunile organelor de drept, pe care le consideră nejustificate și le califică ca exces de putere. Ei spun că primarul nu trebuia reținut pentru că nu prezintă pericol social și nu are antecedente penale sau administrative.

Într-o conferință de presă la IPN, directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova, Viorel Furdui, a spus că acțiunile organelor judiciare soldate cu arestul primarului de Basarabeasca, reprezintă consecințele unui control administrativ excesiv asupra Autorităților Publice Locale din partea organelor statului și a unui principiu de neglijare sistemică a principiilor autonomiei locale. La fel, autorităților locale li se impun prin diverse acte normative obligații și responsabilități fără acoperire financiară și fără instrumente necesare de realizare.

„Amintim tuturor că în realitate, conform Legii descentralizării administrative, autoritățile publice locale de nivelul unu nu dețin comptenețe proprii în domeniul protecției și asistenței sociale. Sunt lipsite de resurse și instrumente efective de a se implica în soluționarea unor astfel de cazuri. În special, ele nu dispun nici de finanțări necesare, iar asistenții sociali sau Poliția nu sunt în subordinea primarului. Prin urmare, în cazul dat nu putea fi vorba despre invocarea neglijenței în acțiunile primarului”, a spus directorul executiv CALM.

Potrivit lui Viorel Furdui, prevederile legale privind abuzul de serviciu, depășirea de atribuții și neglijență, în contextul actual politic, reprezintă un instrument de presiune asupra persoanelor de demnitate publică și a funcționarilor din cadrul administrației publice centrale și locale. În acest context, CALM își rezervă dreptul de a organiza proteste pașnice în cazul în care presiunile din partea organelor de control vor continua, iar primarii și alte autorități locale vor fi tratate cu umilință și desconsiderare.

Președintele Congresului Autorităților Locale din Moldova, Tatiana Badan, primarul de Selemet, a spus că autoritățile publice locale se confruntă cu foarte multe probleme din lipsă de finanțare. Autoritățile locale își doresc o lege prin care să se acorde imunitate primarilor, la fel ca și deputaților din Parlament, pentru că altfel, prin acțiuni de intimidare a primarilor, există pericolul că edili vor renunța la mandate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău