Confuzii la nivel înalt privind licența magazinelor duty-free din Transnistria (Mold-Street)

  • 21 Iulie 10:33
Confuzii la nivel înalt privind licența magazinelor duty-free din Transnistria (Mold-Street)

Autorităţile de la Chișinău susţin că au retras licenţa pentru activitatea magazinelor duty-free de pe teritoriul regiunii transnistrene eliberată companiei Altai SRL din oraşul Camenca. Extrasele din registrul public electronic al actelor permisive din Republica Moldova arată o altă situaţie.

Vineri, pe 19 iulie, Mold-Street a publicat o ştire despre faptul că datele din registrul public electronic al actelor permisive din Republica Moldova arată că Agenţia Servicii Publice (ASP) nu ia retras încă firmei Altai SRL licența pentru activitatea de duty-free.

Licenţă retrasă ca urmare a sesizării din partea SIS

În aceeaşi zi am fost sesizați de Direcţia comunicare și protocol a Guvernul Republicii Moldova privind faptul că informaţia nu ar fi corectă şi că licenţa companiei Altai SRL pentru activitatea de duty-free, a fost retrasă încă pe 16 iulie 2019, de către ASP. Totodată ne-a fost remisă şi decizia ASP privind retragerea licenţei.

Documentul arată că decizia a fost emisă după două sesizări din partea Serviciului de Informaţii şi Securitate: din 5 iulie şi din 16 iulie 2019 şi ca urmare a constatării "nerespectării condițiilor de licențiere", рrеvаzutе în art. 951 alin. 5 din Codul Vamal - "Mărfurile admise spre vînzare în magazinele duty-free pot fi comercializate numai în cantităţi destinate uzului personal.

Mărfurile pot fi comercializate numai în ambalaje şi în cantităţi uzuale pentru comerţul cu amănuntul".
În consecinţă Agenția Servicii Publice a decis pe 16 iulie, de a "retrage licența seria А MMII nr.057270 din 20.06.2017, eliberată SRL "АЛТАЙ" pentru genul: "activitatea magaziпelor duty-frее".

Totodată ASP a obligat SRL "АЛТАЙ" ca "în decurs de 10 zile luсrătоаrе de lа data adoptării" deciziei, să dерună lа Agenția Servicii Publice licența retrasă.

Firma mai are o altă licenţă

Am verificat iarăşi registrul public electronic al actelor permisive din Republica Moldova, care arată că într-adevăr liсеnța пr. 057270 din 20.06.2017 ar statutul "retragere".

Confuzii la nivel înalt privind licența magazinelor duty-free din Transnistria (Mold-Street)

Pe de altă parte acelaşi registru arată că SRL "АЛТАЙ" poate activa în continuare pentru că mai are valabil un alt act permisiv, emis de ASP pe 11 iunie 2019 şi care este valabil din 20 iunie şi până pe 20 decembrie 2019.

Confuzii la nivel înalt privind licența magazinelor duty-free din Transnistria (Mold-Street)

Actul se cheamă "Licență pentru activitatea magazinelor dutyfree (inclusiv pentru deservirea corpului diplomatic), a barurilor și restaurantelor duty-free".

O clarificare a acestei situaţii poate oferi doar Agenţia Servicii Publice. 

Mai adăugăm că vineri 19 iulie, Parlamentul a aprobat în două lecturi, în ședința plenară, abrogarea mai multor articole din Codul vamal, care potrivit autorilor va duce la "sistarea activităţii magazinelor duty-free pe teritoriul temporar necontrolat de către organele constituţionale ale Republicii Moldova"

Potrivit autorilor, organele vamale au sesizat faptul că s-au confruntat cu un șir de deficiențe la implementarea respectivelor prevederi, ceea ce făcea imposibilă monitorizarea fluxului de mărfuri comercializate în magazinele duty-free.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chişinău
7,83 °C
câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:1 m/s
Mon
5 °C
Tue
6 °C
Wed
5 °C
Thu
3 °C
Fri
5 °C

Curs oficial BNM 08 Decembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3855 -0.0000
USD 17.4778 -0.0000
RON 4.0577 -0.0000
UAH 0.7329 -0.0000
RUB 0.2737 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău