Confuzii la nivel înalt privind licența magazinelor duty-free din Transnistria (Mold-Street)

  • 21 Iulie 2019 10:33
Confuzii la nivel înalt privind licența magazinelor duty-free din Transnistria (Mold-Street)

Autoritățile de la Chișinău susțin că au retras licența pentru activitatea magazinelor duty-free de pe teritoriul regiunii transnistrene eliberată companiei Altai SRL din orașul Camenca. Extrasele din registrul public electronic al actelor permisive din Republica Moldova arată o altă situație.

Vineri, pe 19 iulie, Mold-Street a publicat o știre despre faptul că datele din registrul public electronic al actelor permisive din Republica Moldova arată că Agenția Servicii Publice (ASP) nu ia retras încă firmei Altai SRL licența pentru activitatea de duty-free.

Licență retrasă ca urmare a sesizării din partea SIS

În aceeași zi am fost sesizați de Direcția comunicare și protocol a Guvernul Republicii Moldova privind faptul că informația nu ar fi corectă și că licența companiei Altai SRL pentru activitatea de duty-free, a fost retrasă încă pe 16 iulie 2019, de către ASP. Totodată ne-a fost remisă și decizia ASP privind retragerea licenței.

Documentul arată că decizia a fost emisă după două sesizări din partea Serviciului de Informații și Securitate: din 5 iulie și din 16 iulie 2019 și ca urmare a constatării "nerespectării condițiilor de licențiere", рrеvаzutе în art. 951 alin. 5 din Codul Vamal - "Mărfurile admise spre vînzare în magazinele duty-free pot fi comercializate numai în cantități destinate uzului personal.

Mărfurile pot fi comercializate numai în ambalaje și în cantități uzuale pentru comerțul cu amănuntul".
În consecință Agenția Servicii Publice a decis pe 16 iulie, de a "retrage licența seria А MMII nr.057270 din 20.06.2017, eliberată SRL "АЛТАЙ" pentru genul: "activitatea magaziпelor duty-frее".

Totodată ASP a obligat SRL "АЛТАЙ" ca "în decurs de 10 zile luсrătоаrе de lа data adoptării" deciziei, să dерună lа Agenția Servicii Publice licența retrasă.

Firma mai are o altă licență

Am verificat iarăși registrul public electronic al actelor permisive din Republica Moldova, care arată că într-adevăr liсеnța пr. 057270 din 20.06.2017 ar statutul "retragere".

Confuzii la nivel înalt privind licența magazinelor duty-free din Transnistria (Mold-Street)

Pe de altă parte același registru arată că SRL "АЛТАЙ" poate activa în continuare pentru că mai are valabil un alt act permisiv, emis de ASP pe 11 iunie 2019 și care este valabil din 20 iunie și până pe 20 decembrie 2019.

Confuzii la nivel înalt privind licența magazinelor duty-free din Transnistria (Mold-Street)

Actul se cheamă "Licență pentru activitatea magazinelor dutyfree (inclusiv pentru deservirea corpului diplomatic), a barurilor și restaurantelor duty-free".

O clarificare a acestei situații poate oferi doar Agenția Servicii Publice. 

Mai adăugăm că vineri 19 iulie, Parlamentul a aprobat în două lecturi, în ședința plenară, abrogarea mai multor articole din Codul vamal, care potrivit autorilor va duce la "sistarea activității magazinelor duty-free pe teritoriul temporar necontrolat de către organele constituționale ale Republicii Moldova"

Potrivit autorilor, organele vamale au sesizat faptul că s-au confruntat cu un șir de deficiențe la implementarea respectivelor prevederi, ceea ce făcea imposibilă monitorizarea fluxului de mărfuri comercializate în magazinele duty-free.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău